17.03.2024

У Дніпрі попрощалися із загиблим в Одесі командиром полку «Цунамі» Олександром Гостіщевим

У Дніпрі попрощались з командиром полку «Цунамі» бригади Національної поліції «Лють» Олександром Гостіщевим. 41-річний поліцейський загинув під час ракетної атаки російських терористів по Одесі 15 березня.

Він був родом з Дніпра, де живуть його рідні та друзі.

Свій бойовий шлях підполковник поліції розпочав у 2014 році бійцем батальйону «Дніпро-1». Став командиром роти, брав участь у боях на Донеччині. Завдяки успішній роботі батальйону тоді вдалося вивести з оточення в Іловайську військовослужбовців ЗСУ.

2015 року Олександр Гостіщев очолив одне з відділень поліції, а у 2017-го був призначений начальником управління патрульної поліції Луганської області. Через два роки обійняв посаду начальника управління патрульної поліції в Одеській області.

З початком повномасштабного вторгнення РФ поліцейського призначили командувачем зведеного батальйону поліції Одеської області «Цунамі». Під його командуванням бійці брали участь в оборонних та наступальних операціях на Херсонському напрямку, звільняли селище Давидів Брід та місто Херсон. Після деокупації, на в'їзді до Херсона, Президент України нагородив Олександр Гостіщева орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

У 2023 році на базі батальйону було створено штурмовий полк «Цунамі», який увійшов до складу об’єднаної штурмової бригади Національної поліції «Лють». Бійці полку разом з підрозділами сил оборони України брали участь у звільненні села Кліщіївка, що на Бахмутському напрямку, а також у бойових діях біля Майорську, Курдюмівки та Богданівки.

На церемонію прощання, аби підтримати рідних та віддати останню шану колезі і другу прийшли Голова Національної поліції Іван Вигівський, заступник Голови НПУ Олександр Фацевич, командир бригади «Лють» Олександр Нетребко, начальники ГУНП, колеги, друзі та бойові побратими командира.

Очільник Нацполіції згадав про Олександра Гостіщева як про рішучу, мужню та справедливу людину: « Він завжди вів за собою людей. Дніпро, Львівщина, Одещина, населені пункти прифронтових областей – тут він жив, працював, захищав, тут його знають та люблять».

«Олександр був взірцем відважності та мужності. Колеги поважали його та любили, а він прислухався та цінував кожного свого бійця, завжди йшов першим та вів за собою. Таким він залишиться у нашій пам’яті назавжди», – сказано в повідомленні Нацполіції.

4 березня 2024 року Міністерство внутрішніх справ України записало з бійцем інтервʼю. Воно виявилося останнім у його житті.


15 березня окупанти вдарили по Одесі балістикою, запустивши з тимчасово окупованого Криму ракети Іскандер-М. За звичною практикою терористів, спершу росіяни нанесли удар по житловій забудові. Другий – за деякий час, коли на місце влучання для допомоги людям прибули медики і рятувальники, що негайно приступили до гасіння пожежі, розбору завалів і пошуку постраждалих.

Загалом внаслідок цієї атаки терористів загинула 21 людина (місцеві мешканці, рятувальники, медики, поліцейські), понад 70 – були поранені.

Фото Нацполіції.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки