26.05.2023

Боротьба за будинок Русова триває, – міський голова Одеси

Верховний Суд України задовольнив касаційну скаргу Одеської міської ради та скасував рішення Господарського суду та Апеляційного господарського суду, якими громаду було позбавлено права власності на будинок Русова.

Справу направлено на новий розгляд. Про це повідомив мер Одеси Геннадій Труханов, зазначивши, що боротьба за право територіальної громади міста на будівлю триває. Міська влада вже подала заявку на відновлення державної реєстрації права власності громади на будинок Русова.

"Впевнений, що остаточне рішення суду буде справедливим та законним, прийнятим в інтересах мешканців нашого міста", – заявив Геннадій Труханов.

Йдеться про пам'ятку архітектури й містобудування на вулиці Садовій. Будівля була зведена у 1897-1898 рр., а протягом останніх декількох десятиліть своєї історії занепадала й руйнувалася, потерпаючи як через недбальство власників, так і через численні пожежі (в тому числі ‒ зумисні). Наймасштабніша з них, що сталася 2009 року мало не зруйнувала пам'ятку вщент: вогонь знищив дах, частково ‒ міжповерхові перекриття, сходи, опорні конструкції.

Колишній житловий будинок, згідно з рішенням міськвиконкому, було визнано аварійним і непридатним для проживання.

Відновлювати його розпочали в 2018 році – за рахунок бюджетних коштів міста. Було виконано основні роботи з посилення й стабілізації будівлі, вкладено нові плити перекриттів, відновлено тримальні стіни, покрівлю й втрачені фрагменти куполу, елементи декору. Фасад відремонтованого будинку Русова урочисто відкрили наприкінці 2019 року.

В липні 2020-го пам'ятку було внесено до Державного реєстру нерухомого майна як громадську будівлю і зареєстровано за міською громадою Одеси. Саме так ‒ як громадський центр, без розміщення комерційних структур, і планували використовувати будинок Русова (відповідне рішення ухвалила в травні 2021-го сесія Одеської міськради). Однак, здача будівлі в експлуатацію була загальмована - як пояснили в мерії, через судову тяганину, ініційовану тими, "хто вважає себе власниками".

Новий скандал в біографії знаменитої будівлі був пов'язаний із рішенням Південно-західного апеляційного суду, який 23 лютого нинішнього року підтвердив скасування реєстрації будинку за громадою міста. Як заявив тоді Геннадій Труханов, суд "за три хвилини" став на бік "біглого бізнесмена" (йдеться про Руслана Тарпана, який зараз перебуває в міжнародному розшуку). До повернення пам'ятки в комунальну власність та ремонту і реставрації, що коштували місту 150 млн. грн., саме його компанії належала більшість приміщень у будинку Русова.

Яким був будинок Русова у різні періоди своєї історії, дивіться на сторінках проєкту "Стара Одеса в фотографіях".

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки