07.10.2024

Удар балістикою по Одесі: ворог поцілив у цивільне судно, загинула людина

Сьогодні ввечері російські терористи вкотре атакували Одесу балістичними ракетами, запущеними з території окупованого Криму. Ціллю агресора стала портова інфраструктура.

Фото ілюстративне

Фото ілюстративне

Балістичною ракетою ворог влучив у цивільне судно «OPTIMA» під прапором Палау, яке лише сьогодні зайшло для завантаження і за кілька годин стало мішенню агресорів.

Як повідомив голова Одеської обласної державної (військової) адміністрації Олег Кіпер, внаслідок цієї атаки загинув 60-річний українець, працівник приватної компанії, що обробляє вантажі. Ще пʼятеро людей постраждали, всі вони – іноземні громадяни. Четверо у стані середнього ступеню важкості, один – легкого. Наразі їм надається необхідна медична допомога.

Правоохоронні органи фіксують наслідки чергового злочину росіян.

За останні декілька днів це вже друга атака на цивільне судно у портах Одещини. Як раніше повідомлялося, у ніч на 6 жовтня через ракетно-дронову атаку, вчинену російськими загарбниками, був пошкоджений суховантаж «PARESA» під прапором Сент-Кітс і Невіс.

Судно, на яке було завантажено близько 6 тис. тонн української кукурудзи, знаходилось поблизу одного з причалів у морському порту «Південний» і на ранок мало вирушити до Італії. На щастя, в цьому випадку ніхто з 15 членів екіпажу, громадян Єгипту та Сирії, не постраждав.

Загалом, «PARESA» – це вже 20-те цивільне судно, що зазнало ушкоджень внаслідок російських атак.

«Кілька тижнів тому країна-терорист вдарила по судну, що везло пшеницю в Єгипет. Це ніщо інше, як спроби Росії вплинути на успішну роботу Українського морського продовольчого коридору та поставити під загрозу світову продовольчу безпеку», – заявив віцепрем’єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад та територій України Олексій Кулеба.

У випадку із «PARESA» росіяни традиційно сповістили про знищення «військового вантажу», так само традиційно збрехавши.

Міністерство розвитку громад та територій також наголосило, що Росія завдає подібних ударів і в прикордонні України, що ставить під пряму загрозу безпеку наших сусідів. Так, нещодавно внаслідок російської атаки по Ізмаїльському району Одеської області постраждали двоє водіїв вантажних автомобілів, що очікували на перетин кордону. Тоді було пошкоджено шість вантажівок, приміщення з зерном та адмінбудівлі пункту пропуску «Орлівка» на кордоні з Румунією, який працює як переправа на Дунаї. Це була четверта атака на «Орлівку» з початку повномасштабного вторгнення.

Втім, навіть попри систематичні російські обстріли й удари, Український морський продовольчий коридор продовжує цілодобову роботу. За понад рік вдалося експортувати вже понад 70 млн тонн вантажів, а це більше 2 тис. 500 суден, які вийшли з українських портів до країн Африки, Азії та Європи. Таким чином, Україна залишається гарантом продовольчої, а отже, і соціальної безпеки для багатьох країн світу.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки