26.03.2024

В Одесі розпочали демонтаж частини будинку, в який 2 березня влучив ворожий дрон

В Одесі розпочались роботи з демонтажу частини житлового будинку на проспекті Добровольського, 134. Йдеться про дев'ятиповерхівку, в яку під час дронової атаки російських терористів влучив ворожий безпілотник.

Про це повідомив сьогодні мер Одеси Геннадій Труханов.

Чергову атаку на Одесу ворог вчинив у ніч на 2 березня. Ударні безпілотні літальні апарати типу «Shahed-131/136» були спрямовані з акваторії Чорного моря. Як повідомили Сили оборони півдня України, ворог запустив вісім дронів-камікадзе. Підрозділи ППО в інтенсивному режимі відбивали цю атаку протягом години. Сім цілей було знищено.

Один з дронів під час маневрів серед житлових кварталів Одеси влучив у панельний дев'ятиповерховий будинок на проспекті Добровольського, спричинивши масштабне руйнування і загибель мешканців.

Жертвами цього удару стали 12 людей, п'ятеро з них – діти: чотиримісячний Тимофій, трирічний Марк, семимісячна Ліза, восьмирічна Злата і дев'ятирічний Сергій. Останні троє дітей – з однієї родини, їхні батьки також загинули.

Пошуково-рятувальна операція, метою якої було знайти живих і звільнити з-під уламків тіла загиблих, безперервно тривала майже дві доби.

Загалом внаслідок цієї ворожої атаки пошкоджень різного ступеня зазнали 12 житлових будинків, дитячий садок та котельня.

Згідно з Технічним звітом з обстеження та оцінки технічного стану будівельних конструкцій, який підготували фахівці Одеської державної академії будівництва та архітектури, 18 квартир будинку на проспекті Добровольського, 134 визнано зруйнованими.

Йдеться про квартири №№ 1, 2, 5, 6, 9, 10, 13, 14, 17, 18, 21, 22, 25, 26, 29, 30, 33, 34. Вони є «непридатними для використання за цільовим призначенням, повністю втратили свою економічну цінність, наявні пошкодження тримальних та огороджувальних конструкцій, ступінь та характер яких свідчить про неможливість їх відновлення».

15 березня комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Одеської обласної державної адміністрації та Одеський міськвиконком ухвалили рішення, що частина будинку, в якій знаходяться ці квартири, підлягає демонтажу (ліквідації).

Ще 18 квартир визнано пошкодженими. Від такого офіційного визначення – зруйноване житло чи пошкоджене – залежить розмір компенсації за державною програмою єВідновлення.

Наразі на місці працює важка техніка, місцевих мешканців просять зважати на можливе падіння уламків і утримуватись від перебування поруч з майданчиком.

Як повідомив міський голова, після демонтажу аварійних конструкцій почнуться роботи з укріплення стін будинку.

Фото, відео Одеської мерії.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки