13.12.2023

У Великій Британії оголошено про створення коаліції з розвитку морських спроможностей України, – Генштаб ЗСУ

Допомогти українцям на морі покликана нова міжнародна коаліція з розвитку морських можливостей України. Офіційна церемонія оголошення про створення такого об'єднання відбулась у Лондоні, повідомив сьогодні Генштаб ЗСУ.

Одеса, Воронцовський маяк. 23 серпня 2022 року

Одеса, Воронцовський маяк. 23 серпня 2022 року

Ініціювали створення коаліції британці. Очолять її Велика Британія та Норвегія. Мета – допомога Україні на морі в забезпеченні безпеки цивільного судноплавства та роботи українського морського коридору.

Передбачається, що учасники коаліції надаватимуть Україні кораблі, техніку, здійснюватимуть підготовку катерного складу морської та річкової флотилій ВМС, морської піхоти, ППО, протимінних підрозділів тощо.

✔️В офіційній церемонії в Лондоні взяли участь міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс, міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам, командувач командування ВМС США у Європі адмірал Стюарт Бенджамін Мунш, перший морський Лорд адмірал Сер Бен Кі та представники багатьох європейських країн. Україну представляла делегація Військово-морських сил ЗСУ на чолі з командувачем ВМС віце-адміралом Олексієм Неїжпапою.

На зустрічі йшлося про те, що блокада росіянами Чорного моря продовжує впливати на економіку України, значно зменшивши можливість перевозити важливі експортні товари морським шляхом. Зміцнення потенціалу українського флоту, зокрема шляхом протидії російським морським мінам, допоможе відновити морський експорт України.

Нова коаліція зосередиться на довгостроковій підтримці з боку Великої Британії, Норвегії та інших союзників, щоб допомогти Україні трансформувати свій флот, зробити його більш сумісним із західними союзниками та членами НАТО та зміцнити безпеку в Чорному морі.

✔️Засновуючи нову коаліцію, міністр оборони Грант Шаппс оголосив про закупівлю Україною двох протимінних кораблів класу Sandown (MCMV) через Експортно-кредитне агентство Великої Британії.

Британський посадовець зазначив: «Ці тральники – шукачі мін нададуть Україні критично важливий потенціал, який допоможе захистити життя на морі та відкрити важливі експортні маршрути, що були сильно обмежені після незаконного повномасштабного вторгнення. Це знаменує початок нових цілеспрямованих зусиль Великої Британії, Норвегії та наших союзників зі зміцнення морського потенціалу України в довгостроковій перспективі, підвищення здатності захищати свої суверенні води та зміцнити безпеку в Чорному морі. Як острівна держава з багатою історією мореплавства, саме Сполучене Королівство та Королівський флот мають можливість підтримати ці зусилля, які стануть частиною низки нових коаліцій між союзниками, щоб забезпечити тривалі зобов’язання з військової підтримки України».

✔️ «Захист України важливий для євроатлантичної безпеки. Відтепер Велика Британія, Норвегія та інші країни будуть підтримувати Україну у розвитку флоту. Наша мета – сприяти розбудові міцного воєнно-морського потенціалу України. У подальшій роботі я сподіваюся, що Норвегія, як морська нація, зможе допомогти експертизою, новими технологічними рішеннями та інноваційним мисленням», – підкреслив міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам

✔️«Головні завдання коаліції – допомогти Україні здобути перемогу на морі, забезпечити безпеку цивільного судноплавства та нівелювати мінну небезпеку, адже зараз Чорне море є найнебезпечнішим з точки зору мінної безпеки в Європі. Море – це велика дорога, і воно має бути рівним для всіх. Саме тому ми маємо захистити море та стати настільки потужним флотом, щоб у РФ більше ніколи не виникло бажання захопити його», – наголосив командувач українських ВМС Олексій Неїжпапа.

✔️Нова коаліція тісно співпрацюватиме з Військово-морськими силами України та Міністерством оборони, щоб забезпечувати кілька напрямків, зокрема, і швидку розбудову сил у Чорному морі, продовжувати розвивати морську піхоту України та флот річкових патрульних суден для захисту прибережних районів та внутрішніх водних шляхів.

Вона є однією з низки коаліцій зі зміцнення можливостей України в інших сферах, зокрема на суші та в повітрі, які були погоджені під час нещодавніх зустрічей Контактної групи з питань оборони України, до якої входять 50 країн.

✔️Велика Британія та Норвегія разом з іншими міжнародними партнерами вже допомогли підготувати сотні українських морпіхів і прагнуть продовжити цю роботу.

З початку повномасштабного вторгнення Велика Британія виділила 4,6 млрд фунтів військової допомоги. З часу вторгнення Росії у Крим у 2014 році підготовку під керівництвом Великої Британії пройшли 52 тис. українських військових.

Фото з ФБ-сторінки Генштабу ЗСУ.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки