13.12.2023

Вночі над Україною збито 10 ворожих безпілотників та 10 балістичних ракет

Минулої доби на фронті відбулося 95 бойових зіткнень. За даними із сьогоднішнього зведення Генерального штабу ЗСУ, найбільше ворожих атак ‒ 51 ‒ українські захисники відбили на Авдіївському напрямку.

Оперативна обстановка ‒ у зведенні Генштабу ЗСУ.

Загалом російські окупанти завдали 2 ракетних та 13 авіаційних ударів, здійснили 63 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Крім того, минулої доби Російська Федерація вчергове атакувала Україну, застосувавши 10 ударних безпілотних літальних апаратів типу “Shahed-136/131”. Силами та засобами протиповітряної оборони України знищено усі ударні БпЛА (9 з них ‒ на Одещині).

Цієї ночі, 0 3:00 російські терористи завдали чергового ракетного удару по Києву, застосувавши 10 зенітно керованих ракети С-400 та ракет «Іскандер». Силами та засобами протиповітряної оборони України знищено усі ракети.

За інформацією МВС, внаслідок падіння уламків у Голосіївському, Дарницькому, Деснянському та Дніпровському районах Києва пошкоджено чотири багатоквартирні та чотири приватні житлові будинки, а також комунальні споруди (зокрема, дитячий садок та одна з міських лікарень). Відомо про 53 постраждалих, з них шестеро дітей (попередні діагнози: колото-різані рани та гостра реакція на стрес). Госпіталізовані до лікарні 20 осіб. Також пошкоджені 19 автомобілів, чотири з яких повністю знищені. На місцях працюють необхідні служби.

Протягом доби авіаційних ударів російських окупантів зазнали Новомихайлівка та Костянтинівка Донецької області. Під артилерійським вогнем російських загарбників опинилися понад 130 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської та Херсонської областей.

В зоні відповідальності оперативно-стратегічного угруповання військ «Північ» на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в Бєлгородській області.

В зоні відповідальності оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця» на Куп’янському напрямку українські захисники відбили 8 атак ворога в районах Синьківки, Петропавлівки, Іванівки Харківської області.

На Лиманському напрямку наші захисники відбили 2 атаки ворога в районі Макіївки Луганської області.

На Бахмутському напрямку українські воїни відбили 5 атак противника в районах Богданівки, Іванівського, Кліщіївки та Андріївки Донецької області. Сили оборони України продовжують завдавати ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» на Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку.

Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи ворогу значних втрат. Сили оборони успішно відбили 51 атаку ворога в районах східніше Новокалинового, східніше Новобахмутівки, Степового, Авдіївки, південніше Сєверного, південніше Тоненького, Первомайського та Невельського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони України продовжують стримувати ворога в районах Новомихайлівки Донецької області, де наші захисники відбили 13 атак.

На Шахтарському напрямку ворог наступальних дій не проводив.

На Запорізькому напрямку підрозділи Сил оборони України відбили 8 атак противника в районах північніше Приютного, західніше Вербового та південніше Роботиного Запорізької області.

Водночас на Мелітопольському напрямку Сили оборони України продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

В зоні відповідальності оперативно-стратегічного угруповання військ «Одеса» на Херсонському напрямку Сили оборони надалі утримують зайняті позиції на лівому березі Дніпра у Херсонській області, продовжують вести контрбатарейну боротьбу, завдають вогневого ураження по тилах противника.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала удару по району зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділи ракетних військ завдали ураження по 2 пунктах управління, 3 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 2 складах боєприпасів противника.

Орієнтовні втрати противника минулої доби склали: 850 окупантів, 18 танків, 15 бойових броньованих машин, 3 артилерійських систем, 10 безпілотників оперативно-тактичного рівня, 12 автомобілів та 6 одиниць спеціальної техніки

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 станом на 13.12.23 орієнтовно склали:

особового складу ‒ близько 341500 (+850) осіб,
танків ‒ 5682 (+18) од,
бойових броньованих машин ‒ 10594 (+15) од,
артилерійських систем – 8076 (+3) од,
РСЗВ / MLRS – 919 (+0) од,
засоби ППО ‒ 605 (+0) од,
літаків – 324 (+0) од,
гелікоптерів – 324 (+0) од,
БпЛА оперативно-тактичного рівня – 6173 (+10),
крилаті ракети ‒ 1596 (+0),
кораблі /катери ‒ 22 (+0) од,
підводні човни ‒ 1 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 10662 (+12) од,
спеціальна техніка ‒ 1176 (+6).

Дані уточнюються.

Вірте у Збройні Сили України! Ми переможемо! Слава Україні!

Фото з ФБ-сторінки Президента Володимира Зеленського.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки