25.09.2023

Нічний удар російських терористів по Одесі: перебіг і наслідки

Двоє загиблих, знищений готель, руйнація Морського вокзалу, завали на місці зерносховища, низка понівечених будівель: такі попередні наслідки чергової нічної атаки російських терористів на Одесу.

🔸Вночі ворог бив по українському місту крилатими ракетами «Калібр», протикорабельними ракетами П-800 «Онікс» та ударними безпілотними літальними апаратами типу «Shahed».

За інформацією командування Повітряних сил ЗСУ, пуски «шахедів» здійснювались з південно-східного напрямку (Приморсько-Ахтарськ, РФ), «Калібрів» – з малого ракетного корабля та підводного човна із акваторії Чорного моря (Феодосія, тимчасово окупований Крим, Новоросійськ, РФ), «Оніксів» – із району поки що зайнятого окупантами Севастополя.

Усього під час нічної атаки було зафіксовано 33 ворожі об'єкти:

– 12 крилатих ракет морського базування «Калібр» ( із складними траєкторіями руху різними областями);
– 2 протикорабельні ракети П-800 «Онікс»;
– 19 ударних БпЛА «Shahed-136/131».

Протиповітряна оборона знищила всі безпілотники та 11 «Калібрів» (переважну більшість – в одеському небі, по одній ракеті – на Миколаївщині та Кіровоградщині).

🔸На жаль, є влучання. Внаслідок ворожої атаки було зруйновано зерносховище на території порту. Двоє людей, що працювали у приміщенні, з ночі не виходили на зв’язок. Вже вранці та вдень під час розбору завалів було знайдено їх тіла. Пошуково-рятувальні роботи тривають, повідомили Сили оборони півдня України.

Суттєвих пошкоджень зазнав Морський вокзал в Одесі, в зруйнованій будівлі розташованого поруч готелю, який не працює з 2011 року, спалахнула пожежа. Вогнеборці оперативно її ліквідували. Також рятувальники гасили пожежі в приватному будинку в передмісті та на відритих територіях, де від падіння уламків зайнялася суха трава. Вибуховими хвилями в кількох будинках вибито скло, одна цивільна жінка травмована, їй надано медичну допомогу. Інформація щодо постраждалих уточнюється.

Крім того, як повідомив начальник Одеської обласної військової адміністрації Олег Кіпер, під час нічної атаки було пошкоджено газову інфраструктуру. В передмісті без газопостачання залишились біля двох тисяч абонентів. Зараз йдуть ремонтні роботи.

🔸Відео Головного управління ДСНС в Одеській області: ліквідація пожежі в готелі на Морському вокзалі.

«Это был мой отель – Кемпински Одесса, – повідомив на своїй ФБ-сторінці відомий бізнесмен Андрій Ставніцер. – Я мечтал построить в Одессе красивую, современную прогулочную набережную, с концертным залом (имени, конечно, Жванецкого), с причалом для круизных лайнеров, с катком зимой, велодорожками, ресторанчиками и магазинчиками.

У моего города, наконец, появилась бы набережная. Место, куда хотелось бы приходить на выходных с детьми, куда хотелось бы приезжать туристам и откуда ходили бы морские трамвайчики, совсем как в Стамбуле.

Этот отель – памятник раздолбайству и безвкусице – не нравился мне так же, как всем одесситам, поэтому я мечтал его, наконец, реконструировать. Мечтал об этом я давно, проинвестировал миллионы долларов, выкупил долю у приватных инвесторов и, несмотря на войну, закрывал сделку с государством. Инициировал концессию всей территории пассажирского Морвокзала, нашел партнеров, которые готовы были со мной инвестировать в строительство зоны, не уступающей Барселоне или Копенгагену. Даже подобрал уже несколько мировых урбанистов и архитекторов.

Все будет. Все отстроим. Не дождетесь, твари. В Одессе будет так красиво, как вам никогда не приснится в ваших жутких кошмарах.

Сейчас Йом-Кипур, время, когда люди просят друг у друга – и у Бога – прощения за поступки и даже мысли, потому что для каждого пишется книга судьбы на следующий год. Знаю целую страну, которой не будет прощения».

🔸Між тим пропагандисти країни-агресорки поспішили заявити, що готель (в якому не було ні електрики, ні води), виявляється, був «центром прийняття рішень», місцем розміщення «іноземних найманців» та штабом Військово-морських сил ЗСУ. А ще «тут був філіал ілюмінатів в Україні», іронізує військово-політичний оглядач «Інформаційного спротиву» Олександр Коваленко.

Аналізуючи перебіг нічної атаки та відзначаючи високу ефективність роботи Протиповітряної оборони, експерт також зазначив, що ППО відпрацювала на максимумі своїх можливостей. Однак, змоги протистояти надзвуковим ракетам П-800 «Оникс», про які йдеться з липня, наразі немає.

У своєму Телеграм-каналі Олександр Коваленко також пише: «Вчера, когда начался обстрел Одессы ракетами и налет дронами, по многим пабликам понеслась волна, что это некая «месть» за Севастополь. То есть, за удар по штабу Черноморской флотилии и уничтожение десятков офицеров среднего и высшего звена, решили отомстить ударом по пустой гостинице? На самом деле – нет.

То, что я сейчас напишу, касается практически каждой ситуации, когда вы можете слышать про некую «месть». Например, утром был уничтожен фрегат в порту Севастополя, а ночью по Одессе запущены «Калибры». «Месть!» Нанесён удар по крымскому мосту, а через несколько часов на Киев летят Х-101/555 – «месть!!!»

Нет. Просто, чтобы вы понимали: все удары по территории Украины распланированы наперед. Например, для комбинированного удара дронами и ракетами цели выясняются и уточняются посредством разведывательной деятельности. В эту деятельность входит как действие агентуры на местах, так и удаленная разведка. Геолокации, координаты. Выделяется боекомплект, который доставляется к площадке с носителями – порт или аэродром. Задаются координаты, траектория полета, ракеты загружаются на носитель. Уточняется задача для экипажей, проводится доразведка, при необходимости вносятся коррективы и т.д., т.д., т.д. То есть, не «У-у-у, супостаты, разрушили штаб, все быстро по Ту-95МС и полетели бомбить Киев!»

Как думаете, сколько времени занимает такая подготовка и насколько она зависит от целого ряда факторов? А потому такому понятию как «месть» в планах у РОВ (российских оккупационных войск) места просто нет. Место есть только сокращению сроков, сдвигу «влево» осуществления того или иного удара, но не банально удар ради «мести». Знать бы эти планы хотя бы на месяц наперед, вообще бы был бы цимес. А еще бы и SAMP/T… Но пока так».

🔸Тим часом, як повідомили в Одеській обласній прокуратурі, повний перелік руйнувань та пошкоджень, спричинених нічною атакою російських терористів, встановлюється. На місцях подій працюють прокурори, слідчі СБУ та працівники поліції, які фіксують черговий воєнний злочин РФ. Розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

Фото Головного управління ДСНС в Одеській області, Одеської обласної прокуратури.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки