04.05.2023

Мера Одеси Геннадія Труханова взято під варту, – САП

Сьогодні колегія суддів Вищого антикорупційного суду (ВАКС) задовольнила клопотання прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) про зміну запобіжного заходу меру Одеси Геннадію Труханову.

Про це повідомила Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

Як нагадали в САП, йдеться про справу одеського «Краяну». Міський голова та інші особи обвинувачуються у заволодінні коштами бюджету у сумі понад 92 млн. грн. – гроші, отримані через схему придбання в комунальну власність занедбаного адміністративного корпусу колишнього заводу на вулиці Косовській. У це приміщення після ремонту переселили низку управлінь та департаментів мерії.

Згоду на цю купівлю сесія міської ради дала в жовтні 2016 року. А вже невдовзі розпочалось розслідування детективів Національного антикорупційного бюро. За версією слідства, будівля, оцінена в 185 млн. грн., обійшлася місту удвічі дорожче за реальну ціну, різницю ж намагалися вивести через фіктивне підприємство (схема заволодіння коштами, оприлюднена НАБУ, – тут). Про підозру Геннадію Труханову та декільком місцевим чиновникам повідомили в лютому 2018 року.

В липні 2019-го Малиновський районний суд Одеси виправдав усіх фігурантів, зокрема, й мера. Однак САП подала апеляцію, і в лютому 2021-го ВАКС скасував виправдувальний вирок Геннадію Труханову, справу скерували на новий розгляд.

Днями, 25 квітня, Вищий антикорупційний суд обрав одеському меру запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 30 млн. 866 тис. грн. Застава мала бути внесена не пізніше, ніж за п'ять днів. Однак, цю вимогу Геннадій Труханов не виконав. Тож прокурор звернувся до суду з клопотанням про зміну запобіжного заходу на тримання під вартою з альтернативою внесення застави.

ВАКС, заслухавши доводи сторін, частково задовольнив клопотання та застосував до обвинуваченого запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів і з правом все ж таки вийти під заставу – причому меншу за попередню – 13,4 млн. грн.

На виконання рішення суду Геннадія Труханова взято під варту в залі суду.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки