22.02.2023

Одеський художній музей відкрив доступ до наукового архіву

Науковий архів Одеського національного художнього музею доступний дослідникам та науковцям з усього світу – завдяки спеціальній мультимедійній онлайн-платформі, де матеріали подано українською та англійською мовами.

Співробітники музею описали та оцифрували важливі документи з історії музею, фотографії, експозиційні плани та афіші, статті, матеріали про видатних працівників, мультимедійні матеріали про художників та мистецьке життя Одеси різних епох — загалом на платформі розміщено понад 5400 файлів з більш ніж 30 музейних фондів.

«Традиційно наукові архіви українських музеїв мають закритий режим доступу, який складно подолати навіть вченим. Ми раді долучитися до небагатьох українських колег, що змінили цю практику, і стати відкритими не тільки для дослідників, але й для широкого загалу. Особливо важливо оцифровувати та публікувати архівні матеріали під час війни, коли фізичні носії інформації знаходяться під загрозою знищення. Це також важливий крок для відкритості та доступності історичних досліджень, зокрема в рамках деколонізаційного дискурсу», — пояснює Кирило Ліпатов, науковий керівник проєкту, голова наукового відділу музею.

Серед представлених на платформі матеріалів: колекція скляних фотонегативів 1910-1950-х років; невідомі твори, фото та відео, рукописи, документація мистецьких подій українського художника Олександра Ройтбурда; документальні матеріали про зміни музейних експозицій протягом різних епох; нові персональні фонди.

Реалізація проєкту стала можливою завдяки фінансуванню зі Стабілізаційного фонду культури та освіти 2022 року Федерального міністерства закордонних справ Німеччини та Goethe-Institut — ініціативи для підтримки культурних та освітніх організацій, що постраждали від війни проти України.

Довідка. Історія музею розпочалася 1899 року. Він був створений з ініціативи тодішнього одеського міського голови, мецената і колекціонера Григорія Маразлі. Музей володіє визначною колекцією предметів мистецтва і розташований у центрі Одеси, в старовинному палаці.

Своєрідне відродження Художнього музею як важливої культурної точки на карті міста та країни почалося 2017 року, коли його очолив художник Олександр Ройтбурд (1961-2021). 2021 року музей отримав статус національного.

Нині, під час повномасштабної війни, незважаючи на значне скорочення фінансування, штату співробітників та пошкодження будівлі від атаки російської ракети, музей продовжує виставкову, наукову та освітню діяльність.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки