22.02.2023

"Укренерго": в Одесі та Одеському районі – мережеві обмеження

Сьогодні в Одесі та Одеському районі залишаються мережеві обмеження, діють графіки погодинних відключень електроенергії. Про це повідомила Національна енергетична компанія "Укренерго".

Як наголошують в НЕК, причина – пошкодження обладнання на підстанціях компанії, що постраждало через російські ракетні і дронові атаки. Пошкодження там складні і масштабні, тому відновлення надійного енергопостачання вимагає тривалого часу. Відключення застосовують, аби запобігти перевантаженню обладнання, що залишається в роботі. Ремонти тривають.

Загалом по країні споживання електроенергії фіксується на рівні звичайного робочого дня.

ДЕФІЦИТ потужності в енергосистемі відсутній і наразі не прогнозується.

ГЕНЕРАЦІЯ: В енергосистемі працюють усі види електростанцій. Імпорт електроенергії здійснюється у незначних обсягах завдяки стабілізації електропостачання в країні.

ОБМЕЖЕННЯ: Через пошкодження мереж операторів системи розподілу, спричинені несприятливими погодними умовами (шквальний вітер), без електропостачання залишаються 137 населених пунктів у Київській, Житомирській, Волинській, Чернівецькій, Хмельницькій та Тернопільській областях. Ремонтні роботи тривають.

Ліміти споживання до областей не доводились через відсутність дефіциту потужності в енергосистемі. Однак при зміні ситуації в енергосистемі та різкому зростанні споживання можливе застосування відключень.

Водночас нагадаємо, що понад 10 ГВт основних встановлених потужностей наразі недоступні українській енергосистемі й знаходяться під контролем ворога. Це найбільша в Україні та Європі Запорізька АЕС, а також Запорізька ТЕС, Луганська ТЕС, Вуглегірська ТЕС, Каховська ГЕС. Крім цього, на тимчасово окупованих територіях півдня також знаходиться і більшість вітрових та сонячних електростанцій. Зазначимо, що крім АЕС, решта електростанцій – це ключові регулюючі потужності. Саме вони забезпечують покриття споживання у пікові ранкові та вечірні години.

Крім того, росіяни з жовтня 2022 року здійснили десятки ракетних та дронових атак на об’єкти магістральних мереж «Укренерго», завдавши масштабних і складних пошкоджень. Відновлення функціоналу цих об’єктів все ще потребує значних ресурсів та часу.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки