21.02.2023

Grain From Ukraine: пʼяте судно з українським зерном вийшло в напрямку Африки

Балкер VALSAMITIS з 25 тисячами тонн української пшениці для Кенії та 5 тисячами тонн для Ефіопії вийшов з порту "Чорноморськ", повідомила Адміністрація морських портів України.

Це п‘яте судно в рамках програми Grain From Ukraine, мета якої – забезпечити українським зерном країни, які потерпають від голоду.

Також з Одеського порту вийшов балкер ROYAL STAR, який зафрахтовано Всесвітньою продовольчою програмою ОНН (ВПП ООН). Він доставить 25 тисяч тонн українськоі пшениці до Афганістану.

За вихідні з портів Великої Одеси вийшли 10 суден з 361,2 тисячі тонн агропродукції для Африки, Азії та Європи.

Нагадаємо, програма Grain From Ukraine започаткована Президентом України Володимиром Зеленським та реалізується за підтримки Всесвітньої продовольчої програми ООН і розвинутих країн світу. Вже понад 30 країн доєдналися до програми, а сума донатів складає майже 200 мільйонів доларів.

Сумарно в межах програми 110 тисяч тонн української пшениці вже отримали одні з найбільш соціально вразливих країн Африки – Ефіопія та Сомалі.

Нагадаємо також: 22 липня 2022 року в Стамбулі за пропозиції ООН Україна, Туреччина та Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш підписали Ініціативу про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний".

"Зернова ініціатива" дозволила розблокувати порти Великої Одеси, які до війни на 80% були воротами для агроекспорту, підтримати українських аграріїв, збільшити надходження валютної виручки в Україну, стабілізувати світові ціни на продовольство та запобігти суттєвому погіршенню гуманітарної ситуації в державах, які знаходяться на межі голоду, зокрема Ефіопії, Сомалі, Афганістану.

Загалом із 1 серпня з портів Великої Одеси вийшло 757 суден, які експортували 21,9 мільйона тонн українського продовольства до країн Азії, Європи та Африки. За умов нормального функціонування "зернового коридору" цей обсяг мав скласти понад 35 мільйон тонн. Однак процес гальмується через деструктивні дії росіян, які намагаються блокувати, а то й зірвати реалізацію Ініціативи, перешкоджають судноплавству та вільному доступу продовольства на світові ринки.

Відео: Об'єднаний координаційний пресцентр Сил оборони півдня України.


Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки