05.03.2024

Поповнення «підводного флоту» Росії: знищено ворожий патрульний корабель

Минулої ночі Сили оборони України вразили чергову бойову одиницю російського Чорноморського флоту – потоплено ворожий патрульний корабель проекту 22160 «Сергей Котов».

Про це повідомило сьогодні Головне управління розвідки Міністерства оборони України. Місія по знищенню російського корабля виконана спецпідрозділом ГУР «Group 13» у співпраці з Військово-морськими силами ЗСУ.

Момент ураження патрульного корабля «Сергей Котов»

За інформацією розвідки, «Сергей Котов» був атакований українськими морськими дронами «Magura V5» у територіальних водах України, неподалік Керченської протоки. Після влучання в корму, правий та лівий борт 94-метровий корвет зазнав пошкоджень, «несумісних із життям» і затонув.

Відео знищення патрульного корабля ЧФ РФ.

У ГУР також повідомили про загибель, попередньо, щонайменше семи моряків російського корабля «Сергей Котов». Також, за даними української розвідки, ще шість – поранені. Військам РФ вдалося евакуювати 52 моряків.

Командир 184-ї бригади кораблів охорони водного району (Новоросійськ), у чиєму підпорядкуванні перебував патрульний корабель ЧФ «Сергей Котов», описує деталі знищення судна.

Знищений українцями патрульний корабель охороняв Керченську протоку, повідомив у ефірі Радіо Свобода речник Військово-морських сил Дмитро Плетенчук. За його словами, загалом у складі Чорноморського флоту є чотири судна такого проєкту, однак два з них вже виведені з ладу.

«Один із них – «Павел Державин», який отримав два пошкодження від ВМС нещодавно. Пам’ятаєте, біля Криму? Він нарвався на дві міни, які ми там встановили. І навіть ще невідомо до кінця, в якому він стані, але не в боєготовому, це точно. Тобто, фактично, два з чотирьох цих кораблів цього проєкту вже не в строю», – сказав речник ВМС ЗСУ.

Як зазначає оглядач Кирило Данильченко, «Сергей Котов» – це «сучасне судно, побудоване за технологіями «стелс», із 12-тонним вертольотом і БпЛА на борту, з відносно сучасним радаром, декількома точками малої зенітної артилерії, спущене на воду 2022 року. Нічого кращого проти невеликих дронів ЧФ РФ не має і не матиме в найближчі місяці».

Вартість потопленого корабля становить близько 65 млн. дол., додають в ГУР МО України.

За статистикою Генерального штабу Збройних Сил України, до сьогодні Чорноморський флот РФ вже втратив 25 кораблів та катерів і один підводний човен.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки