04.03.2024

Найстрашніша одеська трагедія часі війни: продовжується ліквідація наслідків ворожої атаки

В Одесі вже третю добу тривають роботи з розбору завалів багатоповерхівки, в яку під час атаки на місто, вчиненої російськими терористами в ніч на 2 березня, влучив ворожий дрон.

Пошуково-рятувальна операція, метою якої було знайти живих і звільнити з-під уламків тіла загиблих, завершилась напередодні ввечері. «Майже дві доби рятувальники, служби взаємодії, волонтери, громадські організації та небайдужі громадяни працювали, допомагали та підтримували один одного. Психологи надавали допомогу рідним та близьким. На жаль, дива не сталось», – йдеться в повідомленні обласного управління ДСНС.

Жертвами агресорів стали 12 людей, п'ятеро з них – діти: чотиримісячний Тимофій, трирічний Марк, семимісячна Ліза, восьмирічна Злата і дев'ятирічний Сергій. Останні троє дітей – з однієї родини, їхні батьки також загинули.

Як повідомили сьогодні в Одеській мерії, у дев'ятиповерхівці на вул. Добровольского зруйновано 18 квартир, ще 33 квартири – пошкоджені. Загалом внаслідок нічної ворожої атаки пошкоджень різного ступеня зазнали 12 житлових будинків, дитячий садок та котельня. Вибуховою хвилею вибито 78 вікон у квартирах та 116 – у під'їздах, понівечено 11 балконних блоків.

Комунальні служби разом із співробітниками керуючих компаній ліквідовують наслідки: закривають вікна, очищують двори від уламків, прибирають територію та вивозять сміття. В цих роботах щодня задіяні близько 200 комунальників та спецтехніку. За два дні вивезено 1 тис. 810 куб. м сміття.

Тим часом мер Одеси Геннадій Труханов звернувся до мешканців пошкодженого та прилеглих будинків з проханням не підходити близько до місця розбору завалів. Це створює загрозу для життя, адже необхідно в найкоротші терміни прибрати всі конструкції, що нависають та створюють небезпеку.

Міський голова також прокоментував ситуацію щодо вцілілої частини будинку: за попередніми даними вона придатна для проживання. Наразі Одеська державна академія будівництва та архітектури готує свої висновки.

Районна адміністрація продовжує оформлення документів на отримання постраждалими компенсації з міського бюджету та за програмою єВідновлення.

Що стосується розселення, то з таким питанням звернулося троє людей. Всі заявки відпрацьовані, повідомили в мерії.

Нагадаємо, чергову атаку російські терористи здійснили серед ночі. Ударні безпілотні літальні апарати типу "Shahed-131/136" були спрямовані на Одещину з акваторії Чорного моря. Як повідомили Сили оборони півдня України, ворог запустив вісім дронів-камікадзе. Підрозділи ППО в інтенсивному режимі відбивали цю атаку протягом години. Сім цілей було знищено.

Один з дронів під час маневрів серед житлових кварталів Одеси влучив у панельний 9-поверховий будинок у спальному районі, спричинивши масштабне руйнування і загибель людей.

За попередніми оцінками військових, «шахед» міг містити посилену бойову частину. Про це сказала керівниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк. Вона зазначила: «Останнім часом ми фіксуємо спроби ворога запускати дрони на дуже низьких висотах. Це певною мірою відводить від систем протиповітряної оборони, ускладнює їх виявлення та нашу роботу по їхньому збиттю. БпЛА ідуть низько над рівнем моря і потім раптово піднімаються на ту висоту, з якої наноситься удар. Також ворог модифікує свої дрони, змінюючи двигуни, змінюючи бойову частину. Тому цілком імовірно, що могла бути посилена бойова частина. І у зв'язку із цим – такі руйнування. Але це вже встановить слідство і експертиза та відповідні фахівці».

Тим часом одесити продовжують нести квіти й дитячі іграшки до імпровізованого меморіалу – в пам'ять про тих, кого вбила Росія.

Фото Одеської мерії.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки