27.12.2023

Нічна атака дронів на Одещину: загинули двоє людей

Вночі російські терористи атакували Україну ударними безпілотними літальними апаратами типу «Shahed». Дрони запускали з двох напрямків: Балаклава (тимчасово окупований Крим), Приморсько-Ахтарськ (Краснодарський край, РФ).

✔️За інформацією командування Повітряних сил ЗСУ, усього зафіксовано пуски 46 «Shahed-136/131», які атакували хвилями у різний час, в період з 19:00 26 грудня по 03:50 27 грудня.

До відбиття повітряного нападу було залучено тактичну авіацію, зенітні ракетні підрозділи та мобільні вогневі групи Повітряних сил та Сил оборони України.

Знищено 32 ворожі ударні БпЛА противника.

Більшість безпілотників, які не вдалось збити, атакували прифронтові території, зокрема Херсонщину. Ще кілька БпЛА упали без наслідків.

Протиповітряна оборона працювала у Миколаївській, Одеській, Херсонській, Дніпропетровській, Вінницькій, Запорізькій, Хмельницькій та Кіровоградській областях.

✔️Як повідомили Сили оборони півдня України, на Одещині було знищено вісім ворожих дронів, п'ять збито на Херсонщині, по два – на Вінниччині та Миколаївщині.

✔️Зосереджено ворог вдарив по Херсону, там пошкоджено торговельний центр і багатоквартирні будинки. Також влучання відбулось в складські приміщення науково-дослідної установи аграрного профілю. Інформація по постраждалих уточнюється.

✔️На Одещині ворог зосередився на атаці обласного центру. Сили протиповітряної оборони відпрацювали всі ворожі цілі.

Уламки збитих БпЛА впали на одну з незаселених новобудов в Одесі. Внаслідок ворожої атаки пошкоджень та руйнувань зазнали дачні будинки в передмісті.

Спалахнула пожежа, загальна площа якої, за даними ДСНС, склала 150 кв. м. Вогонь оперативно приборкали рятувальники. Також допомогу на місці події місцевим мешканцям надавали психологи Держслужби з надзвичайних ситуацій.

✔️Жертвами чергового акту агресії терористів стали двоє людей. Як повідомили в Одеській обласній військові адміністрації, один чоловік загинув на місці, другий, доставлений у важкому стані до лікарні, помер.

Відомо про чотирьох постраждалих, серед яких 17-річний підліток. Він залишається в лікарні, жінка і чоловік лікуються амбулаторно.

В ОВА також уточнили інформацію щодо також доставленої до лікарні шестирічної дитини, про яку повідомлялося раніше: вона постраждала внаслідок побутової пожежі, не пов'язаної з дроновою атакою.

✔️Коментуючи чергову атаку російських терористів, начальниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня Наталя Гуменюк зазначила, що агресори змінили тактику запуску ударних безпілотників: тепер їх намагаються спрямовувати через житлові квартали.

«Ми фіксуємо таку зміну тактики ворога: вони дійсно намагаються прокладати складні траєкторії руху дронів, аби виснажувати систему Протиповітряної оборони, ускладнювати нашу роботу, зокрема, і завдавати максимальної шкоди. Протягом цієї атаки нічної майже всі одесити фіксували прямування дронів просто серед житлових кварталів — там, де в принципі не може бути розміщено стаціонарних систем ППО», — пояснила Наталія Гуменюк.

Вона додала: не виключено, що росіяни під час атаки намагалася вишукувати системи ППО, тому обирали такі складні маршрути. Крім того, нагадала, що велику загрозу несуть і уламки збитих дронів, які продовжують палати під час падіння й спричинюють пожежі та руйнування.

✔️За процесуального керівництва прокурорів Одеської обласної прокуратури розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 438 КК України).

Огляд триває, повний перелік руйнувань та пошкоджень встановлюється. Правоохоронці фіксують наслідки збройної агресії РФ.

Фото Головного управління ДСНС в Одеській області, Одеської обласної прокуратури

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки