09.11.2023

Продовжується рух цивільних суден українським коридором у Чорному морі

У Чорному морі продовжується рух цивільних суден новим українським коридором – як на вихід, так і на вхід до портів Великої Одеси (Одеський, Чорноморський, Південний).

Як повідомило сьогодні Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України, шість суден з 231 тис тонн агропродукції на борту вийшли з портів Великої Одеси та рухаються у напрямку Босфору. П'ять суден очікують на захід до портів під завантаження.

Загалом за період з 8 серпня 2023 року 91 судно експортувало 3,3 млн тонн агро- та метало- продукції, 116 суден зайшли під завантаження до портів Одеса, Чорноморськ та Південний. Рух українським коридором не припинявся попри систематичні атаки російських агресорів на портову інфраструктуру.

Так, напередодні, 8 листопада, ворог, вдаривши протирадіолокаційною ракетою Х-31П з літака тактичної авіації в Чорному морі в напрямку одного з портів, поцілив у цивільне судно під прапором Ліберії під час його швартування до причалу.

Внаслідок ворожої атаки під час виконання службових обов’язків загинув лоцман 1-го класу Сергій Сурін, який знаходився на борту судна.

«З 43-х років свого життя 15 Сергій віддав надзвичайно відповідальній та складній професії лоцмана, ставши фахівцем високого рівня, при цьому залишаючись доброю і неймовірно скромною людиною. Він завжди виручав колектив, професійно виконуючи термінові та надскладні завдання. У нашій пам’яті Сергій назавжди лишиться надійним другом, доброзичливим колегою, справжнім професіоналом своєї справи», – сказано в повідомленні Адміністрації морських портів України.

Поранення від уламків отримали ще один співробітник порту та троє членів екіпажу, громадяни Філіппін. Одного з поранених іноземців госпіталізовано до медзакладу.

Як повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков, це була вже 21 цілеспрямована атака російських агресорів на портову інфраструктуру Одещини після виходу РФ із Зернової угоди. За цей час країна-терорист пошкодила понад 160 об’єктів та 122 транспортні засоби.

Нагадаємо: 22 липня 2022 року в Стамбулі за пропозиції ООН Україна, Туреччина та Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш підписали Ініціативу про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний». Зі свого боку угоду із ООН та Туреччиною як гарантами «Зернової ініціативи» підписала російська сторона (Україна жодних паперів з Росією напряму не укладала).

«Зернова ініціатива» дозволила розблокувати порти Великої Одеси (Одеський, Чорноморський, Південний), які до війни на 80% були воротами для агроекспорту, підтримати українських аграріїв, збільшити надходження валютної виручки в Україну, стабілізувати світові ціни на продовольство та запобігти суттєвому погіршенню гуманітарної ситуації в державах, що знаходяться на межі голоду, зокрема Ефіопії, Сомалі, Афганістану.

Загалом з 1 серпня 2022 року, коли по Зерновому коридору вийшло перше судно, до 45 країн світу було експортовано понад 33 млн тонн продукції українських аграріїв.

Нагадаємо також: протягом фактично усього часу дії угоди процес гальмувався, а потому був заблокований через дії росіян, які всіляко намагалися зірвати реалізацію Ініціативи, перешкоджаючи судноплавству та вільному доступу продовольства на світові ринки.

В липні 2023 року РФ заявила, що виходить з Ініціативи і значно посилила терор цивільного судноплавства, вдавшись до численних ракетно-дронових ударів по портах Великої Одеси та Подунав'я. Мета цих дій агресора, якому не вдалося влаштувати повну блокаду України з моря, – руйнація портової інфраструктури та знищення запасів зерна.

Попри це розпочав роботу новий морський коридор, яким до українських портів ідуть іноземні судна. Він вже не має статусу й обмежень зернового, працює без ООН, Туреччини і тим більш без Росії. Його функціонування стало можливим завдяки Силам оборони України та успішним діям українських захисників на Чорному морі.

«Сили оборони роблять все можливе, щоб протистояти атакам країни-агресора на портову інфраструктуру. Світ вже зрозумів, що для країни-агресора не існує принципів міжнародного права, і ми вдячні партнерам за підтримку засобами ППО», – йдеться в повідомленні Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки