08.05.2023

Росія фактично зупинила «Зернову ініціативу», – Міністерство інфраструктури

Росія в черговий раз фактично зупинила «Зернову ініціативу», відмовившись реєструвати судна на вхід та проводити їх інспекції. Про це заявило сьогодні Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Нагадаємо: 22 липня 2022 року в Стамбулі за пропозиції ООН Україна, Туреччина та Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш підписали Ініціативу про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний». Зі свого боку угоду із ООН та Туреччиною як гарантами «Зернової ініціативи» підписала російська сторона.

18 березня 2023-го у Міністерстві інфраструктури повідомили, що дію документу подовжено ще на 120 днів.

«Зернова ініціатива» дозволила розблокувати порти Великої Одеси (Одеський, Чорноморський, Південний), які до війни на 80% були воротами для агроекспорту, підтримати українських аграріїв, збільшити надходження валютної виручки в Україну, стабілізувати світові ціни на продовольство та запобігти суттєвому погіршенню гуманітарної ситуації в державах, які знаходяться на межі голоду, зокрема Ефіопії, Сомалі, Афганістану.

За умовами Ініціативи, судна, задіяні в рейсах по «зерновому коридору», мають проходити перевірку Спільного координаційного центру, в якому представлено усіх учасників угоди. Процедура передбачає щоденне погодження всіма сторонами плану інспекцій як на вихід, так і на вхід. Однак, заявляють в Мініфраструктури, деструктивна політика Росії унеможливлює складання інспекційного плану.

Станом на сьогодні, 8 травня, на інспекцію в територіальних водах Туреччини очікують 90 суден, з яких 62 – це ті, що йдуть під завантаження до українських портів. Інспекції як вхідного, так і вихідного флоту призупинені.

Загалом експорт української агропродукції «зерновим коридором» у квітні не дотягнув і до 3 млн. тонн.

Як раніше неодноразово наголошувалося, процес було загальмовано через дії росіян, які намагаються блокувати, а то й зірвати реалізацію Ініціативи, перешкоджають судноплавству та вільному доступу продовольства на світові ринки.

«Україна категорично не приймає намагання Росії зупинити реєстрацію та інспектування вхідного флоту, які мають відбуватися з огляду на працюючу Ініціативу. Очікуємо на позицію партнерів, ООН та Туреччини», – наголошується в повідомленні Міністерства.

Фото (архів) з Офіційного сайту Одеси.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки