06.11.2023

Ворожий удар по Одесі: пошкоджена низка пам’яток архітектури

Внаслідок вчорашньої атаки російських терористів в Одесі пошкоджено шість пам’яток архітектури. Про це повідомив директор міського департаменту культури, міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Іван Ліптуга.

Пошкоджені пам'ятки:

🔸Софіївська, 2 - корпус Одеського національного медичного університету;

🔸Софіївська, 5 - Одеський національний художній музей;

🔸Софіївська, 4/6;

🔸Софіївська, 8;

🔸Софіївська, 10;

🔸Софіївська, 12.

Всього з липня 2023 року в Одесі через ворожі атаки постраждали 93 пам’ятки.

Напередодні, ввечері та вночі, російські окупанти нанесли чергових ракетно-дронових ударів по Одесі, атакувавши кількома типами ракет та ударними безпілотними літальними апаратами типу «Shahed-136/131». В результаті бойової роботи знищено 15 ворожих безпілотників та одну керовану авіаційну ракету Х-59.

Сталися влучення в середмістя та по законсервованій промисловій будівлі. Поранень отримали восьмеро людей, п'ятьох шпиталізували.

За попередніми даними мерії, вибуховою хвилею понівечено 33 житлові будинки у двох районах Одеси (Приморському та Хаджибейському), комунікації та інфраструктура міста. Пошкоджено 239 вікон, дверей балконних, блоків, 16 вхідних дверей, покрівля у житлових будинках, а також 35 віконних блоків та дверей у місцях загального користування. Обстеження тривають. Комунальні служби міста ліквідують наслідки ворожого обстрілу.

Серед інших будівель постраждав і Одеський національний художній музей в історичній частині міста, що віднесена до спадщини ЮНЕСКО. Сьогодні музею виповнилось 124 роки.

На місцях ліквідації ворожої атаки працюють оперативні штаби, які фіксують пошкодження, приймають заяви та консультують мешканців щодо переліку документів для надання матеріальної допомоги з відновлення пошкодженого майна.

Фото Міністерства культури та інформполітики.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки