06.11.2023

«Подарунок» до дня народження: в Одеському художньому музеї фіксують пошкодження від ракетного удару росіян

Сьогодні виповнюється 124 роки Одеському національному художньому музею. А напередодні, 5 листопада, його мало не знищили російські терористи: ворожа ракета прилетіла поруч з будівлею, утворивши величезну вирву на вулиці Софіївській.

Внаслідок ворожого удару зіпсовано стіни пам’ятки архітектури, вибиті деякі шибки та скло. Пошкоджені сім експозицій з творами сучасних художників. Наразі всі заплановані події в музеї скасовані.

Як повідомило Міністерство культури та інформаційної політики, зараз працівники органів охорони культурної спадщини Одеської обласної військової адміністрації та Одеської міської ради працюють на місці вибухів та фіксують пошкодження обʼєкту, який розташовується в охоронній зоні Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

«Ми дуже раді, що немає постраждалих, і такій згуртованості спільноти, та приходити до музею немає необхідності, адже триває процес оцінки пошкоджень, фіксація наслідків ураження та слідчі дії, все має залишатися недоторканим», – йдеться в повідомленні на ФБ-сторінці Художнього музею.

У музеї також уточнили, які саме виставки дістали пошкоджень:

• Марґіт та Романа Сельських «Сонце заходу / Sol occidens» з колекції Едуарда Димшица;
• Бориса Айзенберга «Квіти за відвалами»;
• роботи Олександра Грехова;
• Стаса Жалобнюка «Black Sea»;
• Володимира Семківа «Радість»;
• Альбіни Ялози «Вівтар небесного війська»;
• Kinder Album «Великі луги, рясні трави».

А в Одеській військовій адміністрації відповіли на питання про долю музейного зібрання, одного з найбагатших в Україні. «Маємо заспокоїти суспільство щодо колекції музею. Одеською обласною державною адміністрацією спільно з музеєм та ГО «Museum for change» заздалегідь було евакуйовано більшу частину колекції, так звані червону та жовту лінії. Інша частина експонатів знаходиться у сховищі», – запевнили в ОВА.

Відео Одеської мерії.

Одеський національний художній музей, який володіє визначною колекцією предметів мистецтва, розташований у самому центрі Одеси. Його будівлю було зведено в період між 1824 і 1828 роками. Після закінчення будівництва споруду освідчив відомий одеський архітектор Франс Карлович Боффо. Першою власницею палацу була графиня Ольга Станіславівна Наришкіна (уроджена Потоцька).

1888 року палац придбав одеський міський голова Григорій Григорович Маразлі — відомий громадський діяч, колекціонер і меценат. 1892-го він передав палац місту з метою створення в ньому музею витончених мистецтв. Відкриття музею відбулося 24 жовтня (6 листопада) 1899 року.

Архітектура палацу втілює в собі кращі традиції класицизму початку ХІХ століття. Центрична композиція споруди вирізняється строгою та гармонійною витонченістю — двоповерховий корпус з портиком із шести колон корінфського ордеру, що підтримують фронтон, і два симетрично розташовані одноповерхові флігелі, з’єднані округлими галереями.

Данина епосі романтизму — облаштований під центральною частиною основного корпусу грот зі склепінчастим перекриттям, що імітує природню печеру зі штучним водоспадом. Від нього в бік ідуть підземні галереї, що мали вихід до просторого саду, який спускався схилом до морського узбережжя.

У великій музейній колекції представлено роботи видатних митців, що працювали у різні часи та в різних жанрах, – від академічного живопису майстрів XIX століття до творчих пошуків століття XXI.

Кардинальні зміни в історії Художнього музею пов'язані з іменем відомого українського художника і громадського діяча Олександра Ройтбурда (1961-2021 рр.). Він очолив заклад в березні 2018 року (попри шалений спротив місцевих ексрегіоналів) і зумів перетворити його на одну з найпопулярніших, сучасних, цікавих і привабливих локацій на культурній і туристичній мапі Одеси.

В жовтні 2021 року, вже після смерті Олександра Ройтбурда, Одеський художній музей отримав статус національного.

Фото Івана Страхова, Одеської обласної військової адміністрації.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки