06.02.2023

"Зернова ініціатива": за підсумками січня обсяг експорту знизився на чверть

У січні порти Великої Одеси (Одеський, Чорноморський та Південний) обробили 77 суден з 3 млн тонн агропродукції. У грудні цей показник складав – 94 судна та 3,7 млн тонн зернових.

Зберігається критично низький показник виходу суден із портів – 2,5 судна на добу. Для порівняння: у жовтні цей показник складав 5,7. Про це повідомила Адміністрація морських портів України.

"Завантаженість потужностей українських портів, які беруть участь в "Зерновій ініціативі", впала до 30%. Ми все більше відчуваємо наслідки блокування ефективної роботи «зернового коридору». Через затримку суден російською стороною у Босфорі щомісяця Україна втрачає можливість експортувати належну кількість зернової продукції до країн, які її вкрай потребують», – прокоментував підсумки роботи за січень в.о голови АМПУ Олексій Востріков.

Станом на 4 лютого 120 суден очікували інспекції в територіальних водах Туреччини (98 на вхід в порти під завантаження та 22 з агропродукцією на вихід). Російська сторона у Спільному координаційному центрі продовжує гальмувати реєстрацію суден «зернового коридору».

При заявлених понад 80 суден на добу представники країни-агресора без пояснення причин реєструють 2-3 судна. Лише 3 судна на добу при необхідних 9 проходять інспекцію у Босфорі та отримують дозвіл рухатися в українські порти під завантаження. На жаль, переважна кількість країн отримує українську агропродукцію з величезними затримками у часі, через простої суден на Босфорі, а вантажовласники зазнають величезних збитків, констатує АМПУ.

За шість місяців роботи "Зернової ініціативи " з портів Великої Одеси вийшло 691 судно:

порт Чорноморськ – 285;
порт Одеса – 215;
порт Південний – 191.

Експортували продовольства до країн Африки, Азії та Європи:

порт Чорноморськ – 7,3 млн тонн;
порт Одеса – 5,2 млн тонн;
порт Південний – 6,6 млн тонн.

За умови стабільного функціонування "зернового коридору" цей показник мав би становити понад 30 мільйонів тонн.

Нагадаємо: 22 липня 2022 року в Стамбулі за пропозиції ООН Україна, Туреччина та Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш підписали Ініціативу про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний».

«Зернова ініціатива» дозволила розблокувати порти Великої Одеси, які до війни на 80% були воротами для агроекспорту, підтримати українських аграріїв, збільшити надходження валютної виручки в Україну, стабілізувати світові ціни на продовольство та запобігти суттєвому погіршенню гуманітарної ситуації в державах, які знаходяться на межі голоду, зокрема Ефіопії, Сомалі, Афганістану.

Фото: Адміністрація морських портів України.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки