30.01.2023

АМПУ: росіяни продовжують блокувати реалізацію «Зернової ініціативи»

За тиждень з портів Великої Одеси (Одеського, Чорноморського і Південного) 18 суден експортували 664 тисячі тонн продовольства. Зокрема, 60 тисяч тонн пшениці відправлено до Кенії.

56 тисяч тонн зерна вирушили до Бангладешу, 60 тисяч тонн олії – до Індії.

Такі дані навела сьогодні Адміністрація морських портів України, зазначивши, що це на третину менше обсягів експорту за позаминулий тиждень.

В АМПУ також зазначають, що зберігається критично низький показник виходу суден з портів – 2,5 судна на добу. Це показник, який був ще на початку роботи «Зернової ініціативи», коли обсяги експорту були незначні. Водночас кількість суден, які проходять інспекцію в Босфорі і отримують дозвіл рухатися під завантаження в українські порти, також не перевищує трьох на добу.

В Босфорі російська сторона в Спільному координаційному центрі (СКЦ) продовжує блокувати реалізацію ініціативи та штучно збільшувати чергу з суден. Станом на сьогодні 117 суден очікують на проведення інспекції в територіальних водах Туреччини (92 – на захід в порти під завантаження, а 25 – вже з агропродукцією). За минулий тиждень відбулось тільки 20 інспекцій при мінімально необхідних 84. Гальмується також реєстрація суден для участі в ініціативі: з понад 80 заявлених суден щоденно росіяни без пояснення причин реєструють в середньому тільки 2-3 судна.

Ці фактори гальмують реалізацію «Зернової ініціативи»: спостерігається зниження обсягів експорту майже на 30% в порівнянні з попереднім місяцем, а отже світ недоотримує агропродукцію в потрібному обсязі. До переважної більшості країн вона надходить з величезними затримками в часі через простої суден в Босфорі. «Очікуємо на реакцію партнерів по «Зерновій угоді» – Туреччини та ООН», – заявили в Адміністрації морських портів України.

Наразі в портах Великої Одеси під обробкою 21 судно. На них завантажують майже 1 мільйон тонн української агропродукції. По «зерновому коридору» рухаються тільки три судна під завантаження.

Нагадаємо: 22 липня 2022 року в Стамбулі за пропозиції ООН Україна, Туреччина та Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш підписали Ініціативу про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний».

«Зернова ініціатива» дозволила розблокувати порти Великої Одеси, які до війни на 80% були воротами для агроекспорту, підтримати українських аграріїв, збільшити надходження валютної виручки в Україну, стабілізувати світові ціни на продовольство та запобігти суттєвому погіршенню гуманітарної ситуації в державах, які знаходяться на межі голоду, зокрема Ефіопії, Сомалі, Афганістану.

Загалом з 1 серпня з портів Великої Одеси вийшли 687 суден, які експортували 18,9 мільйонів тонн українського продовольства до країн Азії, Європи та Африки. За умови стабільного функціонування «зернового коридору» цей показник мав би становити понад 28 мільйонів тонн.

Фото: Адміністрація морських портів України.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки