03.02.2023

Одеські енергетики завершили роботи з перепідключення високовольтних мереж

ДТЕК Одеські електромережі сьогодні повідомила, що енергетики компанії та НЕК "Укренерго" завершили роботи з перепідключення високовольтних мереж.

Зазначається, що ремонтники працювали всю ніч, аби якнайшвидше повернути світло в будинки одеситів. Як пояснили у ДТЕК, виконані роботи дозволять забезпечити технічну можливість передачі та розподілу електроенергії для Одеси та Одеського району та в подальшому повернутися до прогнозованих графіків відключень.

Нагадаємо: на Одещині під час масованої ракетної атаки російських терористів 26 січня було зруйновано дві підстанції, які живлять Одесу і Одеський район. Відновлення пошкоджених об’єктів та мереж триває.

Станом на сьогодні в Національній енергетичній компанії "Укренерго" повідомили, що загалом по країні дефіцит в енергосистемі майже не змінився від учора та є суттєвим.

ДЕФІЦИТ: Два блоки на теплових електростанціях підключено в роботу, натомість один виведено в аварійний ремонт. Наявний обсяг виробленої електроенергії розподіляється на забезпечення процесів, необхідних для роботи енергетичної та критичної інфраструктури (водоканали, котельні, лікарні), а також на покриття потреб промисловості та населення. Мережеві обмеження зберігаються лише в Одеській області.

ПРИЧИНА ДЕФІЦИТУ: внаслідок російських ракетних та дронових атак пошкоджені електростанції (генеруючі потужності) та високовольтна мережа. 13 ракетних та 15 дронових атак завдали значних пошкоджень об’єктам високовольтної мережі та електростанціям. В результаті виробництво електроенергії на працюючих електростанціях не може повністю покрити споживання.

ОБМЕЖЕННЯ: ліміти споживання доведені до всіх обленерго. Кожний обленерго у своєму регіоні складає графіки планових погодинних відключень, які мають забезпечувати споживання області на рівні доведеного ліміту. Станом на ранок 3 лютого перевищення лімітів не зафіксовано, аварійні відключення диспетчерським центром НЕК “Укренерго” не застосовувалися.

ПОШКОДЖЕННЯ: За минулу добу ворог піддав масованим артилерійським обстрілам енергетичну інфраструктуру в Харківській, Херсонській, Сумській, Запорізькій, Донецькій областях. Особливо складна ситуація після обстрілів в Херсонській області. Через значні пошкодження знеструмлені деякі об’єкти й в сусідній Миколаївській області.

РЕМОНТНІ РОБОТИ: Ремонтні бригади НЕК "Укренерго" відновили функціональність ключового обладнання на декількох підстанціях на сході та півдні України.

Нагадаємо, енергосистема України вже пережила 13 ракетних атак ворога та 15 хвиль атак БПЛА по енергооб’єктах. Крім цього, понад 10 ГВт основних встановлених потужностей наразі недоступні українській енергосистемі і знаходяться під контролем ворога. Це найбільша в Україні та Європі Запорізька АЕС, а також Запорізька ТЕС, Луганська ТЕС, Вуглегірська ТЕС, Каховська ГЕС. Крім цього, на тимчасово окупованих територіях півдня також знаходиться і більшість вітрових та сонячних електростанцій. Зазначимо, що крім АЕС, решта електростанцій – це ключові регулюючі потужності. Саме вони забезпечують покриття споживання у пікові ранкові та вечірні години, де наразі найбільший дефіцит.

Фото, відео: ДТЕК Одеські електромережі.

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки