02.02.2023

Одеські енергетики продовжують ремонт пошкоджених об’єктів і готують нові графіки

ДТЕК Одеські електромережі повідомила сьогодні, що в ніч з 2-го на 3 лютого енергетики компанії та НЕК "Укренерго" перепідключатимуть обладнання високовольтних мереж.

Це вимушений крок, що дозволить забезпечити технічну можливість передачі та розподілу електроенергії для Одеси та Одеського району, пояснили у ДТЕК.

У зв’язку з цим протягом ночі можлива відсутність електропостачання в Малиновскому районі Одеси та частині Одеського району області.

Енергетики працюватимуть до світанку, щоб завершити ремонтні роботи в найкоротший термін та повернути можливість забезпечувати світлом одеситів, запевнили в компанії.

Нагадаємо: на Одещині під час масованої ракетної атаки російських терористів 26 січня було зруйновано дві підстанції, які живлять Одесу і Одеський район.

Напередодні, 1 лютого, компанія ДТЕК Одеські електромережі повідомила про завершення ремонту на високовольтній лінії, що також зазнала значних пошкоджень. Ці роботи забезпечать технічну можливість передавати електроенергію від високовольтної підстанції до Київського та Приморського районів Одеси.

Як зазначив сьогодні начальник Одеської обласної військової адміністрації Максим Марченко, Одеса і Одеський район залишаються найбільш проблемними, ситуація в інших районах області дещо покращилася.

Максим Марченко розповів, що обговорив з головами громад Одеського району можливість переведення деяких об’єктів енергетичної інфраструктури на генератори. Однак, усі генератори, які є в наявності в області, забезпечують лише п’ять відсотків необхідної потужності, тому вони фізично не компенсують ці потреби. Робота зі збільшення їх кількості триває постійно, запевнив начальник ОВА.

Він також зазначив: "Під час наради з ДТЕК наголосив на проблемі нормальної комунікації компанії з населенням. Порекомендував їм створити додаткові бригади, щоб вони могли вчасно вирішувати аварійні питання, а також в ручному режимі вимикати та вмикати будинки, які знаходяться на одній лінії з критичною інфраструктурою і через це не вимикаються ніколи. Це дозволить дати трохи більше потужності на систему, а також закриє питання, чому у одних світло є завжди, а в інших вимикається постійно. І найголовніше - наступного тижня ДТЕК анонсує нові зрозумілі графіки. Наразі триває їх прорахунок відповідно до можливостей потужності енергосистеми".

Нагадаємо, енергосистема України вже пережила 13 ракетних атак ворога та 15 хвиль атак БПЛА по енергооб’єктах. Крім цього, понад 10 ГВт основних встановлених потужностей наразі недоступні українській енергосистемі і знаходяться під контролем ворога. Це найбільша в Україні та Європі Запорізька АЕС, а також Запорізька ТЕС, Луганська ТЕС, Вуглегірська ТЕС, Каховська ГЕС. Крім цього, на тимчасово окупованих територіях півдня також знаходиться і більшість вітрових та сонячних електростанцій. Зазначимо, що крім АЕС, решта електростанцій – це ключові регулюючі потужності. Саме вони забезпечують покриття споживання у пікові ранкові та вечірні години, де наразі найбільший дефіцит.


Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки