30.01.2023

ДТЕК Одеські електромережі – про причини загострення ситуації зі світлом

На Одещині тривають роботи з відновлення двох зруйнованих російськими терористами підстанцій. Про це повідомили сьогодні у ДТЕК Одеські електромережі.

В компанії запевнили, що "роблять все можливе, щоб давати світло хоча б чотири години на добу".

ДТЕК нагадує, що після чергового масованого ракетного удару РФ по енергосистемі України 26 січня було зруйновано дві підстанції НЕК "Укренерго", які живлять Одесу та Одеський район. Вже п’яту добу енергетики НЕК відновлюють технічну можливість передавати електроенергію по регіону. Наразі така можливість відсутня.

Станом на 30 січня ситуація в енергосистемі області лишається складною. Найкритичніша ситуація в саме в Одесі та Одеському районі.

Ключові причини загострення ситуації зі світлом в Одесі та Одеському районі:

– Руйнування об’єктів генерації електроенергії внаслідок атак РФ. Через це виник дефіцит потужності в об’єднаній енергосистемі країни. Щоб не допустити колапсу, НЕК "Укренерго" щодня доводить кожній області ліміти на споживання електроенергії. Ліміт на день, що до 26 січня доводився ДТЕК Одеські електромережі, дозволяв планово відключати світло. Нічний ліміт був занизький і тому змушував застосовувати екстрені відключення.

– Руйнування підстанцій, що передають електроенергію в Одеській області. 26 січня ворог зруйнував ракетами одразу дві підстанції та високовольтні мережі. Через це немає технічної можливості передавати та розподіляти електроенергію на Одесу та Одеський район. На зруйнованих підстанціях НЕК Укренерго все ще виконують роботи з розчистки завалів після влучання ракет. Судячи з масштабу пошкоджень обох підстанцій, ремонтні роботи будуть тривалими.

"Лише після завершення ремонту високовольтних підстанцій НЕК зможе передавати електроенергію від генерації, а ДТЕК далі розподіляти її розподільчими мережам, що живлять Одесу та Одеський район. Енергетики ДТЕК готові надати колегам з "Укренерго" всю необхідну допомогу, щоб якомога скоріше відновити зруйновані енергооб’єкти", - підкреслив генеральний директор ДТЕК Одеські електромережі Дмитро Григор’єв.

Для відчутного покращення ситуації в Одесі та Одеському районі необхідно провести ремонт на пошкоджених 26 січня підстанціях НЕК, закінчити ремонти на підстанціях, уражених під час атак у грудні, а також збільшити генерацію електроенергії. Комплекс цих дій дозволить ДТЕК повернутися до графіків з більш тривалою подачею світла.

"Саме ворожі обстріли та військова агресія Росії – першопричина всіх негараздів, які ми переживаємо. Вони намагаються в будь-який спосіб знищити нашу енергосистему, наш народ та нашу країну. Пошкодження енергооб’єктів в інших областях також негативно впливають на стан нашого електропостачання через дефіцит лімітів, які розподіляються між регіонами. Для Одещини ситуація щоразу ускладняється, коли під ракетні удари потрапляють енергообє’кти саме нашої області. Тоді до обмежень споживання за лімітами додається ще й проблема технічної неможливості фізичної передачі та розподіл електроенергії по регіону", – зазначив Антон Шалигайло, директор департаменту систем життєзабезпечення та енергоефективності Одеської ОВА.

Нагадаємо, енергосистема України вже пережила 13 ракетних атак ворога та 15 ударів БПЛА по енергооб’єктах. Крім цього, понад 10 ГВт основних встановлених потужностей наразі недоступні українській енергосистемі і знаходяться під контролем ворога. Це найбільша в Україні та Європі Запорізька АЕС, Запорізька ТЕС, Луганська ТЕС, Вуглегірська ТЕС, Каховська ГЕС. Крім цього, на тимчасово окупованих територіях півдня також знаходиться і більшість вітрових та сонячних електростанцій. Також зазначимо, що крім АЕС, решта електростанцій – це ключові регулюючі потужності. Саме вони забезпечують покриття споживання у пікові ранкові та вечірні години, де наразі найбільший дефіцит.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки