03.08.2022

До Чорноморська за українським зерном прямує турецький балкер

Сьогодні вранці до протоки Дарданели курсом на український порт «Чорноморськ» увійшов турецький балкер OSPREY S під прапором Ліберії.

Про це повідомила моніторингова група «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» та BlackSeaNews.

Це перше судно з тих, що не були заблоковані в українських портах з 24 лютого, яке прямує за українським експортним зерном.

Балкер вийшов з турецького порту Іскендерун 31 липня. Розрахунковий час прибуття до Чорноморська – 5 серпня.

Зазначається, що спрямування саме турецьких суден очікувалося експертами як найбільш вірогідне для того, щоб зменшити ризик провокацій та/або обстрілів з боку РФ.

Нагадаємо: 22 липня Україна, Туреччина та ООН підписали в Стамбулі угоду, яка стосується розблокування портів та вивезення українського зерна. Дзеркальну угоду з Туреччиною та ООН також підписала Росія.

Згідно з домовленостями, розблокованими мають бути три українські порти: Одеський, Південний і Чорноморський. Контроль за ними повністю залишається за українською стороною. Жодних інших кораблів, окрім призначених для експорту зерна і повʼязаних із ним харчових продуктів, у цих портах не буде, запевняють українські посадовці.

Нагадаємо також: не минуло й доби після підписання угод в Стамбулі, як російськими агресорами було вчинено ракетну атаку на Одеський порт.

Перше судно з українським збіжжям із 24 лютого, коли Росія розпочала повномасштабне воєнне вторгнення в Україну, заблокувавши цивільне судноплавство й роботу наших портів, вийшло з Одеси 1 серпня.

Це судно «Razoni» під прапором Сьєрра-Леоне, завантажене 26 тис. тонн української кукурудзи. Воно вже дісталося територіальних вод Туреччини, сьогодні пройшло інспекцію Спільного координаційного центру (СКЦ) і готове йти до пункту призначення – в порт Тріполі (Ліван).

За даними Адміністрації морських портів України, наразі в українських портах дозволу на вихід очікують 17 суден, завантажених зерном.

Загалом, як заявив Президент України Володимир Зеленський, на експорт мають піти близько 20 млн тонн торішнього врожаю зернових. За його словами, в наявності зерна є приблизно на 10 млрд доларів. Крім того, можна буде реалізувати й цьогорічне збіжжя, яке аграрії вже збирають.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки