03.08.2022

Перше судно з українським зерном пройшло перевірку Спільного координаційного центру

Судно «Razoni» з українським зерном на борту дісталося територіальних вод Туреччини, пройшло інспекцію Спільного координаційного центру (СКЦ) і готове йти до пункту призначення.

Про це повідомила сьогодні Адміністрація морських портів України.

Нагадаємо, йдеться про балкер, який 1 серпня вийшов з Одеського порту. Це перше судно з українським збіжжям із 24 лютого, коли Росія розпочала повномасштабне воєнне вторгнення в Україну, заблокувавши цивільне судноплавство й роботу наших портів.

Судно «Razoni» під прапором Сьєрра-Леоне, завантажене 26 тис. тонн української кукурудзи, прямує до порту Тріполі (Ліван) – коридором, безпеку якого підтверджено партнерами-гарантами так званої «зернової угоди» – ООН та Туреччиною.

Його зупинка у територіальних водах Туреччини пов’язана з черговим етапом реалізації «зернової ініціативи», що була підписана в Стамбулі, а саме огляду судна на предмет забороненого вантажу.

«Це перше судно, яке йде узгодженим з ООН та Туреччиною «зерновим коридором». Завдяки ЗСУ та портовим службам «Razoni» безпечно подолало шлях до Босфору, де пройшло перевірку представникам СКЦ. На прикладі «Razoni» остаточно узгоджуються і відпрацьовуються всі необхідні заходи контролю та координації між Україною та партнерами–підписантами – ООН та Туреччиною. Щодо будь-яких перевірок в українських портах чи територіальних водах, то тут наша позиція незмінна – такий контроль залишається виключно за нами. Жодних інспекційних груп, жодних оглядів третіми сторонами», – заявив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.

В АМПУ також повідомили, що паралельно відбувається прийом заявок на вхід нових суден до українських портів для завантаження агропродукцією. Наразі завантаженими є 17 суден, які очікують дозволу на вихід.

Загалом, як заявив Президент України Володимир Зеленський, на експорт мають піти близько 20 млн тонн торішнього врожаю зернових. За його словами, вже зараз в наявності зерна приблизно на 10 млрд доларів. Крім того, можна буде реалізувати й цьогорічне збіжжя, яке аграрії вже збирають.

Як раніше повідомлялося, 22 липня Україна, Туреччина та ООН підписали в Стамбулі угоду, яка стосується розблокування портів та вивезення українського зерна. Дзеркальну угоду з Туреччиною та ООН також підписала Росія.

Згідно з домовленостями, розблокованими мають бути три українські порти: Одеський, Південний і Чорноморський. Контроль за ними повністю залишається за українською стороною. Жодних інших кораблів, окрім призначених для експорту зерна і повʼязаних із ним харчових продуктів, у цих портах не буде.

Нагадаємо також: не минуло й доби після підписання угод в Стамбулі, як російськими агресорами було вчинено ракетну атаку на Одеський порт.

Фото Адміністрації морських портів України.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки