22.10.2024

На Одещині, в дельті Дунаю в дику природу випустили нових мешканців

П’ять пугачів днями оселилися на Одещині, в українській частині дельти Дунаю. Про це повідомила організація Rewilding Ukraine, що працює над поверненням птахів і тварин у дику природу.

Мета науковців – відновлення в регіоні життєздатної популяції пугача, який є знаковим та екологічно важливим видом, а ще – і частиною української культури (ці птахи часто фігурують у казках та легендах).

Як вищі хижаки, пугачі відіграють важливу роль у підтримці здоров’я екосистем. Серед іншого, вони контролюють популяції гризунів, які можуть значно збільшитися, якщо пугачі зникнуть. Наприклад, регуляція кількості щурів принесе користь птахам, які гніздяться в цьому районі, оскільки гризуни щороку поїдають значну кількість їхніх яєць.

Колись Україна була домівкою для численної популяції пугачів, а зараз птахи обмежені Поліссям на півночі та Донбасом на сході. Скорочення їх кількості та територій мешкання пов’язане з кампанією зі знищення птахів, яка тривала до 1969 року, а також із турбуванням птахів на гніздах, використанням пестицидів і зіткненнями з лініями електропередач. У дельті Дунаю, де цей вид рідко зустрічався до програми реінтродукції, ці загрози більше не є суттєвими. Пугачі, як правило, залишаються на одній території, якщо їх не проганяють інші сови або їм не бракує їжі.

Повернення пугача в регіон здійснюється командою Rewilding Ukraine у співпраці з Дунайським біосферним заповідником й іншими місцевими партнерами. Нинішній випуск є найбільшим за весь час дії програми, в рамках якої загалом випущено 15 птахів. Перші 10 молодих пугачів, що походили з Одеського зоопарку, оселилися в дельті у 2019-2021 роках.

П’ять нових птахів приїхали із зоопарку «Лімпопо», розташованого в Львівській області. Перед випуском їх перемістили в Одеський зоопарк, щоб пугачі адаптувалися до дикої природи в контрольованих умовах. А потому – перевезли в новозбудований адаптаційний вольєр поблизу Вилкового в дельті Дунаю, де вони провели кілька тижнів, пристосовуючись до нового середовища.

Як і під час попередніх випусків, команда Rewilding Ukraine відстежуватиме рух і поведінку частини пугачів за допомогою GPS-передавачів. Хоча такі пристрої, встановлені на раніше випущених птахах, вже не діють, команда залишається оптимістичною щодо перспектив для птахів у регіоні.

«Люди в українській та румунській частинах дельти повідомляли про те, що чули пугачів, – розповідає науковець Rewilding Ukraine Олександр Гайдаш. – Отже, ми точно знаємо, що деякі з випущених птахів вижили і залишаються в цьому районі. Пугачі починають розмножуватися на другий або третій рік, тому сподіваємось побачити ознаки зростання популяції у недалекому майбутньому».

Фото з ФБ-сторінки Rewilding Ukraine

Читайте також:

У Тарутинському степу на Одещині – нові мешканці

У Тарутинському степу на Одещині в дику природу випустили 18 бабаків

Інформагентство «Вікна-Одеса»

Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки