11.09.2024

У Тарутинському степу на Одещині в дику природу випустили 18 бабаків

На Одещині, в унікальному Тарутинському степу обживаються нові мешканці. Нещодавно в дику природу випустили 18 степових бабаків, повідомила організація Rewilding Ukraine.

Це команда, що працює над відновленням природних ландшафтів і поверненням диких тварин.

Степовий бабак — вид бабака, що мешкає в степах Східної Європи та Центральної Азії. Він селиться на відкритих рівнинах і біля полів. Колись ці тварини були широко поширені в Україні, але з XIX століття швидко зникли внаслідок полювання та розвитку землеробства. Сьогодні стабільні популяції виду збереглися лише на північному сході країни, хоча були спроби повернути вид і в інші регіони.

Бабаки не тільки кумедні тварини, вони відіграють важливу роль у відновленні екосистеми степу, сприяють збагаченню біорізноманіття та доповнюють харчові ланцюги.

Нову групу бабаків випустили у великий вольєр, де для них попередньо створили кілька штучних нір. Деякі з цих нір були оточені сіткою, яка не дозволяє тваринам негайно покинути нору, тож вони мають час адаптуватися до нової домівки.

«Бабаки звикають до нового місця, створюють нові нори або розбудовують ті, які ми для них підготували, — каже польовий співробітник Rewilding Ukraine Олександр Гайдаш. — Ми уважно стежимо за тваринами, щоб переконатися, що вони приживаються та процвітають, як і бабаки, яких ми оселили тут раніше».

Бабаки, випущені у 2020 році, утворили кілька колоній в вольєрі, а також розбудували колонію за його межами. Тварини почуваються добре і вже мають потомство.

Повномасштабна війна Росії проти України призвела до втрати значних територій сільськогосподарських угідь, тож багато ділянок степу та луків в країні буде додатково розорано, знищивши колонії бабаків. Деякі степові території вже суттєво постраждали внаслідок воєнних дій.

Екологи сподіваються, що в ці темні для країни часи Тарутинський степ, одна з останніх і найкраще збережених степових ділянок України та й загалом Європи, може стати притулком для бабаків та інших диких тварин і допомогти у післявоєнних зусиллях із відновлення природи.

Фото, відео з ФБ-сторінки Rewilding Ukraine


Інформагентство «Вікна-Одеса»

Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки