27.09.2024

У Тарутинському степу на Одещині – нові мешканці

На Одещині, в унікальному Тарутинському степу – нові мешканці. У дику природу випустили групу з 13 хом'яків. Про це повідомила організація Rewilding Ukraine, що працює над відновленням природних ландшафтів.

У порівнянні з домашніми улюбленцями багатьох українців, дикі хом’яки є досить великими: вони можуть досягати 30 см в довжину і важити більше 500 г. Переважну більшість часу проводять під землею в норах, виходячи звідти лише на світанку та ввечері, щоб поїсти, харчуються переважно рослинами.

Новоприбулих хом’яків випустили у два великих акліматизаційних вольєри, де команда Rewilding Ukraine створила для них кілька штучних нір. Спеціально сконструйовані стінки не дозволяють хижакам підривати вольєри ззовні, а для захисту хом’яків від хижих птахів вони покриті сіткою. Через кілька тижнів вольєри відкриють, щоб випустити тварин у дику природу. Після випуску за хом’яками продовжуватимуть спостерігати, щоб переконатися, що вони добре адаптуються до нової домівки.

«Хом’яки добре акліматизуються у своїх вольєрах, – розповідає спеціаліст Центру відновлення та реінтродукції рідкісних гризунів Київського зоопарку Михайло Русін. – Цей останній випуск є ще одним важливим кроком, щоб забезпечити майбутнє цього важливого виду та створити його процвітаючу популяцію в Тарутинському степу».

Попередні випуски хом’яків у степ відбулися 2022-го та 2023 року, наступний запланований на 2025-й. Це спільний проєкт Rewilding Ukraine із Київським зоопарком і природно-етнографічним парком «Тарутинським степ».

Ці маленькі гризуни, які колись були широко поширені в Україні, сприятимуть створенню більш дикого та екологічно здоровішого степового ландшафту, відновленню місцевих харчових ланцюгів і збільшенню біорізноманіття, пояснюють фахівці.

Колись хом’як населяв степи та лісостепи по всій Європі, мешкав на більшій частині території України. Але сьогодні він майже зник у природі внаслідок перетворення його природних оселищ, забруднення навколишнього середовища та його цілеспрямованого винищення як шкідника сільського господарства. У 2009 році вид був занесений до Червоної книги України, водночас він також має статус критично зникаючого виду у Червоному списку МСОП.

Хом’як звичайний – лише один вид з ряду місцевих травоїдних тварин, що повертаються до Тарутинського степу командою Rewilding Ukraine. Серед них також кулан, лань європейська та степовий бабак.

Повномасштабна війна Росії проти України призвела до втрати значних територій сільськогосподарських угідь, тож багато ділянок степу та луків в країні буде додатково розорано. Деякі степові території вже суттєво постраждали внаслідок воєнних дій.

Екологи сподіваються, що в ці темні для країни часи Тарутинський степ, одна з останніх і найкраще збережених степових ділянок України та й загалом Європи, може стати притулком для диких тварин і допомогти у післявоєнних зусиллях із відновлення природи.

Фото з ФБ-сторінки Rewilding Ukraine

Інформагентство «Вікна-Одеса»

Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки