08.04.2024

В Одесі демонтують частину будинку на проспекті Шевченка, пошкодженого внаслідок ворожої атаки

Сьогодні в Одесі розпочалися роботи з демонтажу частини двоповерхового житлового будинку на проспекті Шевченка. Про це повідомили в Одеській мерії.

Йдеться про будівлю, що зазначала значних пошкоджень внаслідок атаки російських терористів.

Нагадаємо, ввечері 24-го та в ніч на 25 січня ворог атакував український південь двома хвилями безпілотних літальних апаратів типу «Shahed-136/131», основною ціллю обравши Одесу. Противник завдав ударів 14-ма дронами-камікадзе. 11 «шахедів» було збито: 10 – на Одещині, один – на Миколаївщині.

Внаслідок ворожої атаки постраждали шестеро людей.

На жаль, тієї ночі не вдалось уникнути влучань. Дрон поцілив у складське приміщення меблевого комбінату в промисловому районі Одеси. Спалахнула потужна пожежа. Як зазначалось в повідомленні Сил оборони півдня України, ворог застосовував вже випробувані тактичні хитрощі – заходив з акваторії моря на низьких висотах, вдавався до складних маневрувань. Збиті «шахеди» за інерційною траєкторію долітали до житлових кварталів, завдавши пошкоджень житловим будинкам у Хаджибейському та Приморському районах.

Зокрема, на проспекті Шевченка уражений дрон в падінні пробив дах двоповерхового будинку, про який і йдеться в сьогоднішньому повідомленні мерії.

Згідно з Технічним звітом, який підготували фахівці Одеської державної академії будівництва та архітектури, двоповерхівка визнана частково знищеною (мова про 9 квартир другого поверху). Інша частина будинку підлягає відновленню.

Власники зруйнованих квартир подають документи та вже отримують компенсації за знищене майно, зазначили в мерії.

Нагадаємо також: рішення «Про демонтаж об’єктів, пошкоджених внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України» ухвалили 15 березня на позачерговому засіданні виконкому Одеської міськради.

Воно стосувалось також подальшої долі дев'ятиповерхівки на проспекті Добровольського, 134, в яку в ніч на 2 березня влучив ворожий дрон, спричинивши масштабне руйнування і численні людські жертви (тоді загинули 12 людей). Тут демонтаж розпочався 26 березня.

Фото Одеської мерії.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки