22.01.2024

В Одесі триває обговорення нових назв для вулиць, площ, парків, алей

Сьогодні в Одесі стартував черговий етап електронного голосування щодо перейменувань об'єктів міської топоніміки (вулиць, площ, парків, алей). У нинішньому блоці їх 46.

Про це повідомили в Одеській мерії.

Консультації з громадськістю у формі електронного обговорення триватимуть до 8 лютого на вебпорталі Одеської міської ради «Соціально активний громадянин» (citizen.omr.gov.ua) у спеціальному електронному сервісі «Громадське обговорення». Участь можуть брати містяни, які на момент обговорення досягли 18 років і чиє місце проживання зареєстровано/задекларовано в Одесі.

На громадське обговорення винесено варіанти зміни назв, запропоновані історико-топонімічною комісією.

✔️Серед них, зокрема, пропозиції перейменувати чотири вулиці на честь Героїв України, що загинули, боронячи державу від російської навали.

Це старший лейтенант Денис Максишко, командир самохідної артилерійської батареї; полковник Ігор Бедзай, один з найвідоміших пілотів України, що фактично врятував українську морську авіацію під час анексії Росією Криму; майор, командир снайперської групи Віталій Блажко, оборонець Азовсталі; морський піхотинець Валерій Самофалов, який в березні 2022 року на Миколаївщині за допомогою ПЗРК "Ігла" знищив три ворожих вертольоти Мі-55.

Їх іменами пропонується назвати вулиці, чиї нинішні назви – Марії Демченко, Якутська, Махачкалинська, Каманіна.

Як нагадує Суспільне, раніше ці варіанти викликали критику. Керівник територіального відділу Міністерства у справах ветеранів Микола Сторожук заявив, що комісія проігнорувала їхні пропозиції й обрала вулиці без погодження з рідними загиблих. За словами Миколи Сторожука, історико-топонімічна комісія погодила тільки одну їхню пропозицію щодо перейменування вулиць на честь загиблих військових: вулицю генерала Бочарова на вулицю Владислава Бувалкіна. Пропозиції щодо решти прізвищ, зазначив він, комісія проігнорувала. Запропоновані ж варіанти Сторожук назвав "другорядними вулицями на околицях міста".

✔️У центрі Одеси пропонується перейменувати Лідерсівський бульвар – на Гетьмана Сагайдачного, скверу Пушкіна, розташованому біля залізничного вокзалу, – дати назву Рози вітрів.

✔️Два об'єкти топоніміки, площу та вулицю, що носять ім'я іншого російського письменника – Льва Толстого – пропонують перейменувати на честь основоположника сучасної єврейської літератури на ідиш Менделе Мойхер-Сфоріма, який жив, працював і помер в Одесі, та Шолом-Алейхема, класика єврейської літератури, чиє життя і творчість також пов'язане з Одесою.

✔️Згідно з пропозиціями, на мапі міста також мають з'явитися імена визначних одеситів – діячів культури. Йдеться, зокрема, про скульптора Бориса Едуардса, художників Теофіла Фраєрмана, Юрія Єгорова, Юрія Коваленка, Адольфа Лозу, актора Андрія Сову.

✔️Крім того, серед запропонованих до обговорення – перейменування парку ім. Горького, замість пролетарського класика пропонується ім'я американського письменника Марка Твена. Нагадаємо: раніше парк вже намагалися переназвати на парк Дитячих мрій, але цю пропозицію не підтримали.

✔️Також одеську топоніміку продовжують позбавляти назв, пов'язаних з географією країни-агресора. Так, зокрема, вулицю Магнітогорську пропонують назвати іменем художника Михайла Врубеля, Воронезьку – Ізюмською, Курську – Бахмутською, Ростовську – Маріупольською, Новомосковську дорогу – Чигиринською.

З повним списком об'єктів топоніміки, винесених на нинішнє обговорення, можна ознайомитися на Офіційному сайті Одеси.

Нагадаємо: історико-топонімічна комісія – це консультативно-дорадчий орган. Її рішення мають рекомендаційний характер та виносяться на громадське обговорення. Остаточне ж рішення ухвалює сесія Одеської міської ради.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки