27.11.2023

В Одесі відновлено роботу котельні, де через штормовий вітер впала труба

В Одесі вдалося відновити роботу котельні великої потужності «Північна-2» в Пересипському районі, на якій за негоди сталася надзвичайна подія: через штормовий вітер впала частина стометрової труби.

Про це ввечері повідомили в Одеській мерії.

«Наші працівники КП «Теплопостачання міста Одеси» працювали цілодобово, аби забезпечити людей теплом. Так, попереду ще багато роботи. Але випробування на працездатність нашої апаратури, автоматики та іншого обладнання ми пройшли. І сьогодні маємо всі надії, що люди будуть з теплом», – зазначив мер Одеси Геннадій Труханов.

Через аварію без опалення залишились 246 багатоквартирних будинків, 120 тисяч мешканців, 25 закладів освіти та медицини.

З минулої ночі на об'єкті почались роботи з ліквідації наслідків руйнування, тут розбирали завали, фахівці оцінювали можливість відновлення опалювального процесу, розглядали резервні варіанти (так, йшлося про можливість підключення модульних котелень). Протиаварійні роботи триватимуть й надалі – водночас із подачею тепла.

До ранку 28 листопада котельня «Північна-2» працюватиме у тестовому режимі.

«Напружена доба, але ми це зробили. Хочу подякувати всьому колективу КП «ТМО», який в цій надскладній ситуації продемонстрував увесь свій професіоналізм, знання та досвід. Коли сталася надзвичайна ситуація, персонал спрацював на упередження, не допустивши ще більших руйнувань. Потенційно вони були б значно масштабнішими та серйозними. Ніхто не спав, не їв. Всі працювали. Пишаюсь кожним, – написала на своїй ФБ-сторінці директорка КП «Теплопостачання міста Одеси» Ганна Позднякова. – Окрім наших фахівців дякую й залученим спеціалістам та фахівцям, які нам допомагали та консультували. Дякую всім, хто відгукнувся та підставив плече – ДСНС, «Одесагаз», приватні підприємства, які допомагали нам із ліквідацією наслідків стихії. Ми зробили неможливе».

Як раніше повідомлялося, через негоду та спричинені нею проблеми із стабільним електро- та водопостачанням в Одесі напередодні сталися перебої з опаленням.

Тепловики пояснили, що змушені були тимчасово призупиняти роботу крупних районних котелень, аби запобігти аварійним ситуаціям та зберегти стале функціонування обладнання.

Сьогодні всі великі котельні, окрім «Північної-2», працювали у звичному режимі.

В мерії повідомили, що резервним живленням – генераторами – в Одесі обладнано 148 малих та квартальних котелень. Районі ж котельні, яких у місті 7, «технологічно неможливо забезпечити генераторами через їх велику потужність».

Для альтернативного забезпечення живлення цих котелень спільно з урядом Японії та ПРООН реалізується проєкт будівництва чотирьох електростанцій на базі газопоршневих установок загальною потужністю 29,7 МВт. Наразі розроблюється проєктна документація, Одеса очікує на постачання обладнання. Однак, будівництво розпочнеться тільки наступного року.

Відео Одеської мерії.

Фото Телеграм-каналу «Одеса. Офіційно»

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки