02.10.2023

Україна та Італія підписали угоду про відновлення одеського Спасо-Преображенського собору

Італія та Україна підписали угоду щодо відновлення одеського Спасо-Преображенського кафедрального собору, в який під час масованої атаки російських терористів в ніч на 23 липня поцілила ворожа ракета.

Про це повідомив сьогодні віцепрем’єр-міністр і міністр закордонних справ та міжнародного співробітництва Італії Антоніо Таяні перед початком виїзного засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ у Києві, передає Радіо Свобода.

За словами Антоніо Таяні, італійські фахівці працюватимуть над реконструкцією собору. Він зазначив, що участь у відновленні братимуть кращі архітектори. «І це – чіткий культурний та політичний меседж для України», – додав італійський посадовець.

Він додав, що Італія хоче підтримати Україну та захистити міжнародне право. «Звичайно, ми хочемо досягти миру, але неможливо досягти миру без справедливості. Справедливість – це свобода і незалежність України», – наголосив очільник італійського МЗС.

Нагадаємо, під час атаки 23 липня ворог скористався щонайменше п'ятьма видами ракет: серед ночі на місто російські окупанти випустили «Калібри», «Онікси», Х-22 та Іскандер-К, а також балістичні Іскандер-М. Загалом росіяни кинули на Одесу 19 ракет. 9 з них збили сили Протиповітряної оборони.

Внаслідок ворожої атаки загинула людина, понад 20 постраждали. Було завдано руйнувань портовій інфраструктурі, десяткам будівель, пошкоджень отримали й архітектурно-історичні пам'ятки, які знаходяться в історичному центрі міста, внесеному до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

У самому центрі Одеси було понівечено кафедральний Спасо-Преображенський собор. Руйнувань зазнала вівтарна частина, ракетою пробило два поверхи вниз, частина храму залишилась без даху.

За даними Одеської мерії, лише під час трьох ракетних атак російських окупантів (20-го та 23 липня, а також 14 серпня 2023 року) було пошкоджено 87 будівель, що мають статус пам’яток архітектури, культури та історії. Також через вибухову хвилю було заподіяно шкоду декільком десяткам кварталів історичної житлової забудови – як в межах території, що підпадає під охорону ЮНЕСКО, так і в її буферній зоні.

Будівлі з охоронної зони постраждали й під час нещодавнього нічного удару російських терористів, 25 вересня.

На фото Костянтина і Влади Ліберових: Спасо-Преображенський кафедральний собор після російського ракетного удару 23 липня.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки