02.10.2023

В Одесі судитимуть агента російської воєнної розвідки

Слідчі Служби безпеки України завершили досудове розслідування щодо агента Головного управління Генштабу ЗС РФ (більш відомого як ГРУ).

Фігуранта викрили і затримали контррозвідники СБУ в серпні у результаті багатоетапної спецоперації в Одесі.

Як повідомили сьогодні в управлінні СБУ в Одеській області, чоловік передавав агресору цілі для повітряних ударів по місту, відслідковував місця дислокації та переміщення українських підрозділів ППО, звітував про наслідки «прильотів» ракет і ударів дронами-камікадзе.

У ході досудового розслідування слідчі СБУ встановили, що після повномасштабного вторгнення РФ зрадник виїхав до тимчасово окупованого Сімферополя, де за власної ініціативи звернувся до «військового комісаріату Криму».

Там одесит був завербований кадровим співробітником 3-го оперативного відділу 316-го розвідувального центру російського ГРУ Григорієм Івановим. Він дав підписку про негласне співробітництво на користь РФ та отримав оперативний псевдонім «Diezel».

Після отримання 500 доларів США «авансу» за проведення розвідувально-підривної діяльності проти України агент повернувся до Одеси для збору розвідданих. Тут він також намагався встановлювати контакти з місцевими правоохоронцями, вивчаючи їх кандидатури для поповнення агентурної мережі російських спецслужб.

Комунікацію з воєнною розвідкою РФ агент підтримував через анонімний чат у популярному месенджері, звідки видаляв всю інформацію після кожного сеансу зв’язку.

Згодом для прикриття він влаштувався до однієї з місцевих громадських організацій, які залучаються до підтримання правопорядку у місті.

Під час обшуків за місцем проживання зловмисника виявлено мобільні телефони та електронні носії інформації з доказами незаконної діяльності, а також зброю та боєприпаси.

Наразі обвинувачений перебуває під вартою без права внесення застави. Його дії кваліфіковано за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Обвинувальний акт скеровано до суду. Російському агенту загрожує довічне ув’язнення.

Оперативно-слідчі дії проводили співробітники СБУ Одеської області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки