02.10.2023

У вересні російські терористи спрямували на Україну рекордну кількість дронів-камікадзе

Вересень став рекордним за кількістю використаних російськими окупантами ударних безпілотних літальних апаратів. Цього місяця Росія в атаках на Україну спрямувала 503 дрони-камікадзе.

Про це повідомив портал Defence Express.

«Ворог наростив використання дронів-камікадзе, точніше літако-снарядів типу Shahed-136, перейшовши до їх методичного масованого використання, вочевидь не відчуваючи браку їхньої кількості. При цьому, на відміну від крилатих ракет, удари цими засобами продовжувались доволі активно протягом усього літа, – зазначається в публікації. – Зокрема, за червень ворог випустив 197 шахедів, у липні – 246, у червні – 167. А за вересень – 503 одиниці. Це значно більше за попередній найвищий показник травня із 413 літако-снарядами».

Важливу роль відіграє те, що «вони для ворога відносно дешеві». «Звісно не відомо за яким конкретним цінником РФ закуповує іранські літако-снаряди, але їх собівартість оцінена від 20 до 40 тис. доларів. У цьому випадку вереснева кількість умовно обійшлась Кремлю від 10-20 млн доларів, якби він їх отримував за собівартістю», – пише Defense Express.

Також зазначається, що з 503 дронів нашим захисникам вдалось збити 396, а середня частка знищених цілей складає насправді доволі високий показник у 78,7%.

Тим часом фахівці, що досліджують конструктивні модифікації баражуючого боєприпасу Shahed 136/Герань-2, які фіксуються в уламках БпЛА з літа цього року, припускають: Росія намагається налагодити їх масове виробництво.

Про це на брифінгу у Military Media Center повідомив представник Центру досліджень трофейного та перспективного озброєння та військової техніки Генерального штабу ЗСУ капітан Андрій Рудик.

«Ми не виключаємо факт того, що Російська Федерація, шукаючи прості технічні рішення, здешевлюючи матеріали та налагоджуючи постачання компонентів-замінників, намагається налагодити виробництво даного баражуючого боєприпасу та зробити його масовим», – зазначив офіцер.

Серед змін у конструкції дрона аналітики Центру фіксують:

– принципово відмінну бойову частину, яка тепер має начиння елементами ураження у вигляді вольфрамових кульок;
– заміну країни виробника силової установки (двигун MicroPilot UAV Flight Control Systems MD550 замість Mado MD550);
– модифікацію корпусу (на заміну цільнолитому застосовується композитний фюзеляж з наповнювачем по типу монтажної піни);
– використання нового сервоприводу KST X30-12-165;
– використання блоку «Комета» російського виробництва у системі навігації.

Втім, зазначив Андрій Рудик, новий Shahed 136/Герань-2 принципово не відрізняється від більш ранніх зразків, а виявленні відмінності мають косметичний характер і обумовлені прагненням здешевлення виробництва. До того ж спроби такого «імпортозаміщення» свідчать про дієвість міжнародних санкцій.

Водночас військові не виключають, що під час наступних повітряних атак російських окупаційних військ ударні дрони домінуватимуть над ракетами.

«Ми розуміємо, що загроза безпілотників зростатиме, їх стає більше – і, відповідно, потрібно більше засобів, які будуть раціонально використовуватися проти цих БпЛА. Є всі ознаки того, що будуть саме ударні безпілотники більше домінувати в атаках. Тому і нам потрібно робити висновки та готуватися до цього», – цитує «Цензор.НЕТ» речника Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната.

Він зазначив, що Україні потрібно більше ракет до наявних систем, а також ППО малого радіусу дії. За його словами, найефективніше збивати дрони-камікадзе з установок Gepard. Це «питання не нашої витримки, а питання допомоги», наголосив Юрій Ігнат.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки