27.09.2023

Знищення будинку Гавсевича в Одесі: замовника та підрядника підозрюють у руйнуванні пам’ятки архітектури

Власнику одеської памʼятки архітектури та містобудування, відомої як особняк Гавсевича, а також керівнику підприємства-підрядника повідомлено про підозру.

Йдеться про умисне знищення, руйнування та пошкодження об'єктів культурної спадщини чи їх частин (ч. 5 ст. 298 КК України).

Про це повідомили сьогодні в Одеській обласній прокуратурі.

За даними слідства, власник будівлі спільно з підрядником, не маючи відповідного дозволу, провели будівельні роботи з демонтажу огороджувальних та тримальних конструкцій будівлі. Це призвело до руйнування об’єкту культурної спадщини, зокрема її конструктивних елементів та архітектурно-художніх елементів інтер’єру приміщень.

Мова йде про будівлю, яка знаходиться на території центрального історичного ареалу Одеси – на вул. Чорноморській, 1 (поруч із парком ім. Т.Г. Шевченка). Особняк збудований за проектом архітектора С. Гальперсона 120 років тому, 1903-го. 2007 року відповідно до наказу Міністерства культури та туризму України дім було визнано пам’яткою архітектури і містобудування місцевого значення та взято під охорону держави.

Поколінням одеситів, з 1960 років, він був відомий як пологовий будинок № 6. На початку 2000-х медичний заклад закрили, міська влада передала будівлю в оренду ТОВ "Міський андрологічний центр" під обіцянки створити тут сучасний медичний центр. Однак обіцянки виконані не були, особняк із власності міста перейшов у підпорядкування області, і протягом років занепадав, поступово руйнуючись.

Ймовірно, на нього очікувала досить не нова доля: власник занедбаної будівлі просто чекає, доки "саме впаде", а земельна ділянка під руїнами залишиться вільною (тут можна нагадати, приміром, про знаменитий "Масонський дім", колишню фабрику морозива на вулиці Старопортофранківській, чи численні руйнації на багатостраждальному Деволанівському узвозі).

Втім, у випадку з будинком Гавсевича все відбулося швидше й радикальніше. Вранці 30 червня будівельна техніка нібито для виконання "протиаварійних робіт" заїхала на територію, і за декілька годин пам'ятка була фактично зруйнована.

Мер Одеси Геннадій Труханов звернувся до правоохоронних органів з вимогою "не залишати без уваги це свавілля" та вдатись до дій, які "зупинять це беззаконня прямо в центрі міста". А голова обласної військової адміністрації Олег Кіпер за декілька днів повідомив, що власника особняка ‒ ТОВ "Універсал Дірект" ‒ зобов'язали сплатити штраф у 170 тис. грн. та передати до профільного департаменту ОВА проекту відновлення будівлі (ці вимоги, за інформацією Олега Кіпера, було виконано до середини серпня).

В обласному управлінні поліції, коментуючи хід кримінального провадження, сьогодні повідомили:

"Керівниця товариства, якому на праві приватної власності належить маєток, та директор компанії-підрядника, відповідно до отриманого дозволу Департаменту культури, повинні були виконати низку протиаварійних робіт у будівлі-пам’ятці архітектури та містобудування місцевого значення. Натомість у службових осіб виник спільний злочинний намір, спрямований на руйнування об’єкта. Всупереч науково-проєктній документації, у червні підрядник провів будівельні роботи з демонтажу огороджувальних та тримальних конструкцій будівлі. Зі свого боку директорка компанії-власника, усвідомлюючи протиправні дії спільника, не забезпечила утримання пам'ятки в належному стані та не вжила заходів щодо своєчасного проведення у ній ремонту, її захищення від пошкодження, руйнування або знищення".

За подібні дії законом передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до восьми років.

Наразі вирішуються питання щодо обрання підозрюваним запобіжного заходу. Слідчі дії щодо встановлення повного кола осіб, причетних до руйнування пам’ятки архітектури Одеси, тривають.

Фото Одеської обласної прокуратури.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки