11.09.2023

Україна повернула під контроль так звані «вишки Бойка» у Чорному морі, – ГУР (відео)

Україна повернула під контроль так звані «вишки Бойка» – бурові газо- та нафтовидобувні платформи біля берегів тимчасово окупованого Криму в Чорному морі.

Про це повідомило сьогодні Головне управління розвідки Міністерства оборони.

Під контроль були повернуті бурові платформи «Петро Годованець» та «Україна», а також самопіднімальні бурові установки «Таврида» і «Сиваш». Цю унікальну операцію проведено силами підрозділів ГУР МО України,

Спецпризначенцям вдалося захопити цінні трофеї: запас вертолітних боєприпасів типу НАР (некерованих авіаційних ракет), а також радіо-локаційну станцію (РЛС) «Нева», що може відстежувати рух суден у Чорному морі.

Також повідомляється, що під час однієї з фаз цієї операції відбувся бій між українськими спецпризначенцями на катерах та російським винищувачем Су-30. Внаслідок бою російський літак отримав ураження і змушений був відступити.

Нагадаємо, йдеться про платформи в північно-західній частині Чорного моря, що мали використовуватись для розробки Одеського газового родовища. Це родовище, яке знаходиться за 130 км від Одеси і за 50 км на схід від острова Зміїний, було відкрито 1987 року.

Промисловий пуск газу на родовищі офіційно розпочався 5 вересня 2012-го.

«Вишками Бойка» бурові газовидобувні платформи «Петро Годованець» та «Україна» ЗМІ назвали через скандал, що спричинила їх закупівля не безпосередньо у виробника, а через посередника. Купили їх, коли міністерством енергетики, якому підпорядковувалась державна компанія «Чорноморнафтогаз», керував Юрій Бойко, політик та бізнесмен (зараз – голова голова парламентської депутатської групи «Платформа за життя та мир», створеної з колишніх членів проросійської ОПЗЖ).

У червні 2014-го Генеральна прокуратура України розпочала досудове розслідування «за фактом заволодіння невстановленими особами, що діяли від імені посадових осіб ДАТ «Чорноморнафтогаз», державними коштами на $400 млн під видом закупівлі вишок для видобутку нафти та газу на Чорноморському шельфі». Однак, причетність Бойка до оборудки так і не було встановлено, у справі він проходив як свідок.

Бурові установки та інше майно українського «Чорноморнафтогазу» було захоплено, незаконно привласнено, а простіше кажучи, викрадено Росією після анексії Криму.

З початком повномасштабного вторгнення в Україну російські окупанти використовували ці об'єкти у військових цілях: зокрема, як майданчики для гвинтокрилів і для розміщення засобів радіоелектронної боротьби.

У червні 2022 року стало відомо про ураження платформ. Газовий факел на захопленому росіянами українському родовищі, що спалахнув після ракетних ударів ЗСУ, продовжував горіти й за кілька місяців потому.

Фото, відео Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки