11.07.2022

Острів Зміїний: історія звільнення (відео)

Сьогодні Оперативне командування «Південь» оприлюднило хронологію та деталі потужної військової операції зі звільнення від російських окупантів українського острова Зміїний.

Ілюстративне архівне фото

Ілюстративне архівне фото

Нагадаємо: окупація острова тривала 126 днів. І саме тут, на цьому клаптику України, на самому початку повномасштабного вторгнення росіяни почули вікопомне напучування про маршрут, за яким мають йти російські військові кораблі (та й вся країна-терорист разом із ними).

Про те, що окупанти змушені були втікати з острова, який намагалися перетворити на плацдарм контролю за північно-західною частиною Чорного моря та нападу на українських південь (зокрема, на Одесу), стало відомо 30 червня.

7 липня українські спепризначенці провели зачистку Зміїного і встановили на Зміїному Державний прапор України. Про те, як це відбувалося, розповіли в командуванні Сил спеціальних операцій ЗС України, наголосивши, що група українських воїнів, виконавши завдання, в повному складі, неушкодженою, повернулася на базу.

Про те, що передувало звільненню українського острова від російських окупантів, – в повідомленні ОК «Південь»:

– Активізація противника та нарощування бойового складу гарнізону на о. Зміїний, створення системи протиповітряної оборони та вогневого ураження із застосуванням реактивних систем залпового вогню були спрямовані на забезпечення контролю над морем і небом в районі північно-західної частини Чорного моря.

Так само методично і планово, як окупанти облаштовували свій гарнізон, Сили оборони об’єднанням своїх потужностей протидіяли цьому.

– Операція тривала понад два місяці. Це був цілий комплекс і каскад управлінських рішень, розрахунків сил та засобів, забору даних обстановки та застосування різнорідного озброєння і обладнання, вирахування тактики та стратегії ворога, вибудовування власних, більш ефективних, доцільних, часто нестандартних.

– До участі було залучено угруповання різнорідних сил ВМС, ескадрилья Байрактарів, Повітряні сили, ракетні війська і артилерія, підрозділи Держприкордонслужби, СБУ та розвідки, також інші підрозділи зі складу оперативно-стратегічного угруповання військ "Олександрія".

– В операції було кілька етапів. По-перше, це обрізання шляхів логістичного забезпечення, коли уражався корабельно-катерний склад, судна забезпечення і техніка, якою ворог намагався облаштовувати гарнізон.

– На цьому етапі влучною роботою БПЛА «Байрактар» і з застосуванням партнерської збройної допомоги і вітчизняних технологій було уражено 4 швидкохідних патрульних катери типу «Раптор», швидкісний десантний катер на повітряному каверні типу «Серна», суттєві пошкодження отримав фрегат «Адмірал Ессен», а новий сучасний буксир «Спасатель Василий Бех» переведений у підводний флот.

– Тим не менш, за розвідданими, на острів було доправлено близько трьох десятків одиниць техніки: ЗРК «Тор-М2» та ТЗМ до нього, 4 ЗГРК «Панцирь-С1», 2 РСЗВ «Град» та «Торнадо-Г», 1 ББМ, 3 військові автомобілі, 2 дизель-генератори і ще близько півтора десятки об'єктів ретельно замаскованих сіткою.

– Після потоплення флагмана ворожого Чорноморського флоту – ракетного крейсера «Москва», що своєю протиповітряною обороною забезпечувала прикриття корабельного угруповання в морі, окупанти вирішили створити собі з острова, так би мовити, стаціонарний крейсер.

Але виважене й ретельне вивчення ситуації, потужне планування та підготовка до найактивнішого етапу дали свій результат.

– Раптово і влучно було уражено командний пункт, засоби перешкод та розвідки, які окупаційні війська розташували на вкрадених бурових установках в Одеському газоконденсатному родовищі. Крім самих втрат, це справило ще й переконливе враження на ворога щодо відчайдушності та справжніх потужностей Сил оборони півдня України.

– В умовах нанесення противником авіаційних, ракетних ударів, радіоелектронного подавлення, обмеженого маневру своїх артилерійських вогневих засобів мета операції була досягнута, шляхом постійного вогневого впливу, порушення логістичного забезпечення між материковою частиною і гарнізоном противника на острові, яке здійснювалося морським шляхом, деморалізацією особового складу противника.

– Противник залишив о. Зміїний, знищивши вогневі засоби, які не були уражені. Всього підтверджено знищення:
3 ЗГРК «Панцирь-С1»,
1 ЗРК «Тор-М2» та ТЗМ до нього,
1 РЛС «Мис»,
1 РСЗВ «Торнадо-Г»,
1 РСЗВ «Град»,
1 система РЕБ,
1 маломірний катер,
2 ББМ,
8 одиниць автотехніки,
1 склад боєприпасів.

– Загальні ж втрати російських окупаційних військ в ході острівної епопеї склали понад 900 млн. доларів.

Відео: Оперативне командування «Південь».


Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки