28.02.2023

У Чорному морі продовжує горіти факел на Одеському газовому родовищі

У Чорному морі все ще яскраво горить газовий факел на захопленому РФ в 2014 році українському Одеському родовищі. Він запалав після ракетних ударів ЗСУ, нанесених 20-го та 26 червня 2022 року.

Про це повідомив керівник проекту "Інститут Чорноморських стратегічних досліджень" Андрій Клименко. Він опублікував відповідні знімки, зазначивши, що яскравий факел видно навіть крізь хмари.

"Отже, з того часу природного газу власного видобутку (захоплене українське державне підприємство "Чорноморнафтогаз") на окупованому півострові майже немає. Головним джерелом газопостачання є підводний газопровід, що був збудований 2016 року і йде південніше мосту через Керченську протоку", ‒ пояснив фахівець.

Нагадаємо, що на захоплених газових платформах в північно-західній частині Чорного моря РФ дислокувала радіолокаційні пости, базувала диверсантів, а також використовувала їх як майданчики для дозаправки військових гвинтокрилів.

Одеське газове родовище знаходиться за 50 км на схід від острова Зміїний. Було відкрито 1987 року. Промисловий пуск газу на родовищі офіційно розпочався 5 вересня 2012-го. Бурові установки та інше майно української державної компанії було незаконно привласнено, а простіше кажучи – викрадене – Росією під час анексії Криму.

Про ураження платформ "Чорноморнафтогазу" стало відомо в червні 2022 року.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки