20.06.2022

Атака на український південь: за три години ворог випустив 14 ракет

Сьогодні вдень російські агресори протягом трьох годин нанесли по півдню України масований ракетний удар 14-ма ракетами. Про це йдеться в офіційному повідомленні Оперативного командування «Південь».

Рештки логістичного продовольчого центру. Фото: ОК «Південь»

Рештки логістичного продовольчого центру. Фото: ОК «Південь»

«В безсилій злобі на успіхи наших військ рашисти гатили по Очакову на Миколаївщині, по гирлу Дуная, по Білгород-Дністровському району Одещини і по самій Одесі», – інформують військові.

В області та в передмісті Очакова пошкоджено сільськогосподарські площі. В Одесі внаслідок влучання ракети вигорів логістичний продовольчий склад. Пожежа на площі понад 300 кв. м оперативно ліквідована рятувальниками.

Постраждалих серед цивільного населення немає.

Щодо ранкової спроби ракетного удару по Одещині (нагадаємо, Протиповітряною обороною було знищено дві крилаті ракети «Онікс»), про її наслідки в Одесі повідомив мер Геннадій Труханов. Вибухова хвиля пошкодила біля 80 вікон в будівлях. «Наші комунальні служби з ранку працюють на місці, проводять необхідні ремонтні роботи», – додав міський голова.

В ОК «Південь» також зазначили, що російські пропагандисти активно розганяють фейки – про нібито влучання окупантів по аеродромах та іншій критичній, стратегічній, військовій інфраструктурі області. «Вочевидь, щось в наших діях дуже непокоїть ворогів», – так прокоментували цю хвилю в командуванні.

Військові на разі не конкретизують, про що саме йдеться. Між тим в ЗМІ від ранку з'явилися повідомлення про вдале відпрацювання українськими Силами оборони цілей на окупованому росіянами острові Зміїний (стратегічно важливий майданчик для контролю над північно-західною частиною Чорного моря). А також – про враження платформ «Чорноморнафтогазу» (нагадаємо, бурові установки та інше майно цієї української державної компанії було незаконно привласнено, а простіше кажучи – викрадено – Росією під час анексії Криму).

Цю атаку підтвердив, зокрема, самопроголошений прем’єр-міністр окупаційної російської влади АР Крим Сергій Аксьонов. За його словами, було врятовано п’ятьох людей (троє з них – поранені), пошук решти триває (скільки саме осіб перебували на об’єкті, не повідомляється). Не примусила на себе чекати істерична реакція в держдумі РФ. Тамтешній депутат Михайло Шеремет заявив, що «атака на вишки «Чорноморнафтогазу» розв'язала РФ руки», і озвучив вже традиційну загрозу «завдання ударів по центрах ухвалення рішень».

Між тим, як пояснив відомий український юрист Борис Бабін, «платформа «Таврида» є законною воєнною ціллю, оскільки на ній перебував озброєний російський гарнізон, знаходилася активно працююча станція радіоелектронної боротьби та було (за окремих джерел) розгорнуто російське ППО». «До речі, знищення платформ «Чорноморнафтогазу» (а вони там усі мілітаризовані агресором) означатиме дуже цікавий розвиток подій для окупантів в Криму, у вимірі енергетики», – додав фахівець.

Тим часом, за даними Оперативного командування «Південь», загроза ракетних ударів залишається. В Чорному морі в готовності до таких атак перебувають п’ять оснащених ракетами одиниць ворожого флоту – два надводні кораблі й три підводні човни. Їх загальний залп – 28 ракет. Також в корабельне угрупування агресора входять три великі десантні кораблі.

Фото – ілюстративні, з відкритих джерел.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки