09.02.2023

Продаж службової інформації: в Одесі затримано помічника судді

В Одесі правоохоронці затримали працівника районного суду, який продавав службову інформацію, попереджаючи кримінальників про заплановані обшуки. Фігурант – помічник судді держустанови.

Про це повідомили сьогодні в управлінні Служби безпеки України в Одеській області.

За даними слідства, посадовець, користуючись своїми службовими зв'язками, налагодив механізм продажу закритих відомостей про здійснення процесуальних заходів.

За гроші він пропонував фігурантам кримінальних проваджень завчасно попереджати їх про заплановані слідчі дії правоохоронців, у тому числі проведення обшуків. Таким чином зловмисники могли знищити речові докази злочинної діяльності і переховуватись від правосуддя.

Вартість "послуг" становила від 100 до 1 тис. доларів. Сума залежала від важливості справи і термінів проведення процесуальних заходів.

Серед основних клієнтів були учасники організованих злочинних угруповань, щодо яких тривають розслідування. Встановлено також, що посадовець отримував відповідну службову інформацію після надходження до суду клопотань від правоохоронців щодо отримання санкції на проведення слідчих дій.

Як повідомили в обласному управлінні поліції, фігуранта "взяли на гарячому", під час отримання хабаря в 500 доларів США. В ході слідчих заходів було додатково виявлено ще 2 тис. 500 доларів та 19 тис. гривень.

Наразі йому повідомлено про підозру у вчиненні правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 369-2 Кримінального кодексу України. Мова йде про одержання неправомірної вигоди для себе за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, поєднане з вимаганням такої вигоди. Санкція статті тягне за собою покарання позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з конфіскацією майна.

Підозрюваний затриманий в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України. Вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу та відсторонення від посади.

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення до відповідальності винних осіб.

Заходи з викриття правопорушення проводили співробітники СБУ Одеської області спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Фото СБУ.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки