03.02.2023

Корупційна схема оформлення документів моряків: фігуранти – посадовці Одеського порту

Правоохоронці викрили корупційну схему в Одеському морському порту: посадовці видали посвідчення особи моряка громадянам, які фактично на той час перебували за кордоном та фізично отримати їх не могли.

Про це повідомили сьогодні у Департаменті стратегічних розслідувань Національної поліції України.

За даними слідства, моряки, які перебували за кордоном у рейсах, аби уникнути мобілізації, через своїх агентів звертались до посадовців управління (служби) капітана Одеського морського порту для отримання чи подовження відповідних документів.

Надалі посадовці, всупереч нормативним актам, без фактичної присутності осіб, вносили до офіційних документів фіктивні відомості та самостійно готували особисті справи моряків. Після проведення усіх процедур передавали оформлені та підписані посвідчення агентам, а ті вже пересилали їх морякам за кордон.

За таку послугу фігуранти отримували від 1000 до 3000 доларів США винагороди. За такою схемою лише упродовж лютого-травня 2022 року посадові особи видали понад 100 посвідчень особам, які фактично знаходилися за кордоном.

Учора, 2 лютого, співробітники Головного слідчого управління Національної поліції України та управління стратегічних розслідувань в Одеській області Нацполіції провели санкціоновані обшуки в офісних приміщеннях управління (служби) капітана Одеського морського порту, суб’єктів господарювання та за місцем мешкання фігурантів. Вилучили документацію, особові справи моряків, яким видавалися посвідчення, печатки, «чорнові» записи, гроші.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні під процесуальним керівництвом Офісу Генерального прокурора триває. Після проведення процесуальних заходів вирішуватиметься питання про повідомлення підозр причетним до «схеми» осіб.

Фото, відео: Нацполіція України.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки