02.02.2023

Оборудка на мільйони: низку посадовців Одеської ОВА підозрюють у розкраданні державних коштів, – Нацполіція

На Одещині викрито масштабну схему розкрадання державних коштів, виділених на закупівлю товарів гуманітарного та військового призначення.

Про це повідомив сьогодні тимчасово виконувач обов’язків голови Національної поліції Іван Вигівський.

У незаконних оборудках підозрюють чиновників Одеської обласної військової державної адміністрації. Налагоджену ними схему викрили слідчі Головного слідчого управління Національної поліції та співробітники управління стратегічних розслідувань в Одеській області.

За даними слідства, на підставі рішення Кабінету міністрів України «Про забезпечення нагальних потреб населення в умовах воєнного стану» на закупівлю продуктів було виділено 500 млн грн, а на закупівлю спеціального спорядження і військового обмундирування для підрозділів територіальної оборони та добровольчих формувань територіальної громади Одеси – понад 106 млн грн.

Замість того, аби спрямувати виділені урядом кошти на потреби місцевого населення та військових, посадовці ОВА розробили схему їх привласнення: товари купували за цінами, які значно вищі за ринкові, а отриману різницю розподіляли між всіма учасниками оборудки.

«Серед фігурантів – колишній заступник голови Одеської обласної військової адміністрації, начальник одного з департаментів (депутат Одеської обласної ради) та начальник відділу ОВА. Їм оголошено про підозру за привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. Встановлено, що у квітні 2022 року лише за одним укладеним з підконтрольним товариством договором на закупівлю продуктів на 40 мільйонів гривень різниця у вартості сягнула семи мільйонів. Але сума привласнених бюджетних коштів може бути в рази більшою, тож робота слідчих триває», – повідомив Іван Вигівський.

Сьогодні, 2 лютого, оперативники та слідчі Нацполіції спільно з прокурорами Офісу Генерального прокурора провели санкціоновані обшуки в службових приміщеннях Одеської обласної військової адміністрації та за місцями мешкання фігурантів.

Кримінальне провадження розслідується за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України. За привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем може загрожувати позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

У рамках досудового розслідування правоохоронці продовжують збирати докази противної діяльності фігурантів, встановлювати їх можливих спільників та остаточну суму завданих державі збитків.

Фото, відео: Нацполіція


Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки