02.02.2023

«Укренерго»: дефіцит в енергосистемі дещо зменшився

Сьогодні споживання електроенергії в Україні дещо зменшилося порівняно з початком тижня. Відповідно, зменшився і дефіцит в енергосистемі, хоча він все ще залишається суттєвим.

Про це повідомила Національна енергетична компанія «Укренерго».

За інформацією НЕК, генеруючих потужностей в системі достатньо, щоб покрити близько 80% від потреби споживачів.

ПРИЧИНА ДЕФІЦИТУ: російські масовані ракетні атаки, внаслідок яких пошкоджень зазнали і електростанції та високовольтна мережа. До того ж в аварійний ремонт виведено два блоки на електростанціях. Втрата генерації була компенсована виходом з аварійного ремонту та включенням у роботу одного з блоків електростанції та збільшенням виробництва електроенергії гідроелектростанціями. Мережеві обмеження – лише в Одеській області.

ОБМЕЖЕННЯ споживання: ліміти споживання, доведені до всіх обленерго, збільшені у зв’язку зі скороченням дефіциту. Нагадуємо, кожний обленерго у своєму регіоні складає графіки планових погодинних відключень, які мають забезпечувати споживання області на рівні доведеного ліміту. Упродовж доби в разі перевищення лімітів будуть застосуватись аварійні відключення.

РЕМОНТНІ РОБОТИ:
на двох підстанціях у східному та центральному регіонах країни завершено ремонт трансформаторного обладнання, яке було пошкоджене ракетними атаками росіян восени минулого року. Йде підготовка до включення в роботу. Це дозволить вивести в роботу блоки на електростанціях.

«Укренерго», виробники електроенергії та обленерго постійно працюють над відновленням пошкоджених об’єктів, уражених атаками ворога. Однак після кожної наступної атаки росіян по енергетичній інфраструктурі відновлення стає все складнішим та триває довше.

Нагадаємо, енергосистема України вже пережила 13 ракетних атак ворога та 15 хвиль атак БПЛА по енергооб’єктах. Крім цього, понад 10 ГВт основних встановлених потужностей наразі недоступні українській енергосистемі і знаходяться під контролем ворога. Це найбільша в Україні та Європі Запорізька АЕС, а також Запорізька ТЕС, Луганська ТЕС, Вуглегірська ТЕС, Каховська ГЕС. Крім цього, на тимчасово окупованих територіях півдня також знаходиться і більшість вітрових та сонячних електростанцій. Зазначимо, що крім АЕС, решта електростанцій – це ключові регулюючі потужності. Саме вони забезпечують покриття споживання у пікові ранкові та вечірні години, де наразі найбільший дефіцит.

Нагадаємо: на Одещині під час масованої ракетної атаки російських терористів 26 січня було зруйновано дві підстанції, які живлять Одесу і Одеський район.

Напередодні, 1 лютого, компанія ДТЕК Одеські електромережі повідомила про завершення ремонту на високовольтній лінії, що також зазнала значних пошкоджень. Ці роботи забезпечать технічну можливість передавати електроенергію від високовольтної підстанції до Київського та Приморського районів Одеси.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки