09.01.2023

В Одесі за змішаною формою навчання працюють 56 шкіл

Сьогодні, з початком другого навчального семестру в Одесі за змішаною формою навчання (і очно, і дистанційно) працюють 56 шкіл. Про це повідомила директорка департаменту освіти і науки Олена Буйневич.

Вона уточнила, що в другому семестрі більше 10 тис. учнів вийшли навчатися очно за заявами батьків. Для порівняння – на початок навчального року бажаючих вчитися в очному форматі було трохи більше 3 тис. учнів, до кінця першого семестру – 5 тис. 500.

Позмінно одеські школи зі сховищами можуть приймати біля 18 тис. дітей щоденно. «Тож місця є. Думаю, як і в першому семестрі, кількість збільшуватиметься», – прогнозує очільниця департаменту.

Олена Буйневич зазначила, що більшість з 56 шкіл, які наразі використовують змішану форму навчання, працюють у своїх будівлях, частина – в приміщеннях інших закладів. Також вона повідомила, що «вже за декілька тижнів ще відкриються очні школи», і на своїй ФБ-сторінці відповіла на найпоширеніші запитання батьків школярів.

– У нас не провели опитування щодо форми навчання.

– Це порушення . Не провести не мали права. Терміново повідомте (у приватні повідомлення на Фейсбуку) або під постом номер школи і клас.

– Де взяти списки очних шкіл?

– Їх не публікують. Повідомте в своїй школі, що хочете вчитися очно, Вам запропонують заклад, де готові прийняти дитину. Він найближчий з можливих до Вашої школи. Прошу вас не розповсюджувати мережею, де саме очно знаходяться діти.

– Чому хтось виходить в іншу школу зі своїм вчителем цілим класом, а нам запропонували перейти до іншої школи в її клас?

– Це залежить від кількості бажаючих вийти очно у вашому класі та школі. Якщо з вашої паралелі вашої школи можна утворити цілий клас, вам пропонують кабінет для навчання в іншій школі з вашими вчителями. При цьому переводу до іншого закладу не відбувається.
Якщо бажаючих одиниці, їм пропонують перейти до цієї школи. Місце у вашій при цьому зберігається. Різниця у предметах вирішуватиметься в індивідуальному порядку.

– Мені не підходить запропонована школа, я знаю іншу, звернулась до адміністрації, мені відмовили, мовляв, немає місць. Чи мають право відмовити?

– Мають. Саме тому і розподіляють відділи освіти, щоб місце було для всіх.

– Чи можу я передумати , залишитись на дистанційному чи перейти на очне?

– Можете залишитись на дистанційному чи повернутися на нього. Очно – можете, місця є. Але якщо клас сформований, можуть запропонувати інший, в іншій школі.

– В нашій школі немає сховища. Як дізнатися, чи воно буде і коли воно буде?

– У адміністрації школи. Якщо сховище потенційно можливе, воно буде обов’язково.

– Чому може не бути сховища взагалі?

– Якщо фахівці ДСНС, Держпродспоживслужби, будівельники вважають це небезпечним. Якщо підвал має низькі стелі, товщина стін не відповідає ДБН та вимогам до первинного укриття, якщо у підвалі численні комунікації над головою.

Що в них буде, я наразі не відповім. Суб’єктивно думаю, будуть будуватися сховища. Є варіант угод з діючими сховищами, які поруч, так вже роблять чотири одеські заклади.

– Наш клас виходить очно, я боюсь відпускати дитину.

– Вас не змусять. Дитину долучать до дистанційного класу. Якщо дві-три дитини на всю паралель – запропонують дистанційний клас іншої школи.

– Щоб вчитися очно, наш клас орендує приміщення у приватників.

– Такої потреби немає. Вашому класу готові надати приміщення в школі зі сховищем. Всі директори всіх одеських шкіл про це знають. Зверніться до адміністрації школи.

– В нашій паралелі три класи. Два навчаються очно, а нас перевели в загальний дистанційний. Чому ми не навчаємось зі своїм вчителем?

– Адміністрація школи вчинила правильно. Педагог не може працювати з подвійним навантаженням.

– Чи мають право нам запропонувати вчитися через тиждень очно і дистанційно?

– Мають. Можуть і окремі предмети вивести повністю на дистанційне, а частину залишити очно.

Олена Буйневич також повідомила про організацію харчування в школах. «Зважаючи на збільшення кількості очників, до 15 січня всі, хто має отримувати його в школі, почнуть отримувати», – зазначила директорка департаменту освіти.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки