14.07.2022

Головнокомандувач ЗСУ: «Українська сторона чітко усвідомлює відповідальність за кожну одиницю озброєння»

Українська сторона чітко усвідомлює відповідальність за кожну одиницю наданого західними партнерами озброєння і не допустить його потрапляння до рук терористів.

Про це заявив Головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний в черговій розмові з Головою об’єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі.

В повідомленні Валерія Залужного йдеться про наступне:

Традиційно поінформував колегу про поточну оперативну обстановку. Зауважив, що противник продовжує зосереджувати свої основні зусилля на півночі Луганської та Донецької областей, намагаючись витиснути нас із займаних позицій.

Активні бойові дії ведуться на напрямках Ізюм-Словʼянськ, Святогірськ-Словʼянськ, Лисичанськ-Соледар, Лисичанськ-Сіверськ, Попасна-Соледар. Нам вдається відбивати масовані атаки ворога.

На Херсонському напрямку підрозділи Сил оборони України продовжують звільняти наші території.

Генерал Міллі відзначив ефективність роботи наших ракетно-артилерійських систем, зокрема застосування М142 HIMARS.

Ми обговорили темпи та обсяги поставок міжнародної технічної допомоги. Я підкреслив, що українська сторона чітко усвідомлює відповідальність за кожну одиницю озброєння і не допустить його потрапляння до рук терористів.

Тим часом заступниця державного секретаря США з питань контролю над озброєнням і міжнародної безпеки Бонні Дженкінс заявляє, що Вашингтон не сумнівається в належному використанні Україною американської зброї.

Про це пише Радіо Свобода, цитуючи слова американської посадовиці:

«Ми впевнені в зобов’язанні українського уряду належним чином охороняти та обліковувати оборонне обладнання американського походження. Не вдаючись в оперативні деталі, я можу сказати, що Сполучені Штати активно співпрацюють з урядом України, щоб забезпечити підзвітність щодо оборонних статей і допомоги у сфері безпеки, яку надають Сполучені Штати. Ми дуже впевнені в українському уряді та в тому, що він робить».

8 липня членкиня Палати представників США, конгресвумен українського походження Вікторія Спартц оприлюднила листа до президента США Джо Байдена, закликаючи його адміністрацію перевірити надійність переговорів із головою ОП Андрієм Єрмаком. Пізніше в інтерв'ю виданню «Українська правда» заявила, що американська сторона не знає, чи потрапляє надане озброєння на фронт.

«Ми даємо вашій країні озброєння на мільярди доларів і ми не знаємо, що відбувається з нею. Ми не знаємо, але може, можливо! Можливо, і в цьому проблема. Вона може бути в Сирії, вона може опинитися в Росії... Ми даємо вашій країні озброєння на мільярди доларів і ми не знаємо, що відбувається з нею», – сказала вона.

Українська сторона цих заяв Спартц не коментувала.

Між тим російська пропаганда з метою підриву довіри союзників до України використовує наратив про те, що озброєння, яке Захід надає Києву, нібито потрапляє до третіх країн. Раніше у червні заступниця міністра оборони України Ганна Маляр вказувала на те, що РФ посилила підривну діяльність своїх спецслужб у різних країнах світу, щоб зірвати контракти на купівлю озброєнь та техніки для України.

Водночас, як заявив речник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Пітер Стано, у Євросоюзі всі розуміють, що дані про те, що Україна нібито продає на «чорному ринку» зброю, яку вона отримує від союзників з Заходу – кампанія з дезінформації, яку запустила РФ. Стано розповів «Укрінформу», що ця кампанія «масованої пропаганди та звичайної брехні» спрямована не лише проти України, але й проти НАТО та ЄС.

Він додав, що механізм, що дозволяє моніторити обладнання, яке Україна отримує від партнерів, вже існує, пише «Дзеркало тижня».

«Наша допомога є об’єктом жорсткого контролю та захисних заходів, у тому числі в той час, коли вона вже була поставлена. Це включає моніторинг використання такого обладнання з урахуванням міжнародних норм щодо дотримання прав людини та гуманітарного права, а також можливість регулярного інформування та/або перевірки на місцях поточного стану цього обладнання, коли це є необхідним, і коли це дозволяють зробити умови, що склалися, – пояснив Стано. – Ми не маємо причин не довіряти Уряду України, який веде боротьбу, щоб захистити свою країну та народ від жорстокої агресії».

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки