01.07.2022

Оперативне командування «Південь» – про втрати окупантів на Зміїному

Оперативне командування «Південь» повідомило уточнені дані про втрати російських окупантів, вибитих українськими Силами оборони з тимчасово зайнятого ворогом острова Зміїний.

Ілюстративне архівне фото

Ілюстративне архівне фото

Зміїний в диму

Зміїний в диму

Супутникові знімки

Супутникові знімки

Нагадаємо, його окупація тривала 126 днів. І саме тут, на цьому клаптику України, на самому початку повномасштабного вторгнення росіяни почули вікопомне напучування про маршрут, за яким мають йти російські військові кораблі (та й вся країна-терорист разом із ними).

Про те, що окупанти змушені були залишити острів, який намагалися перетворити на плацдарм контролю за північно-західною частиною Чорного моря та нападу на українських південь (зокрема, на Одесу), стало відомо напередодні, 30 червня. До того декілька днів продовжувалась військова операція з очищення Зміїного від ворога.

Втім, удари по окупантах на острові українські сили наносили й раніше, використовуючи авіацію, артилерійські системи, безпілотні літальні апарати. Це коштувало росіянам втрат в живій силі та техніці – зокрема, півдесятка десантних катерів, гелікоптера, кількох одиниць ЗРК «ТОР» та ЗГРК «Панцир», а також – рятувально-аварійного судна «Василий Бех». В районі Зміїного «упокоївся» і флагман ворожого Чорноморського флоту – ракетний крейсер «Москва».

Особливо активний вогневий натиск на противника розпочався в другій половині червня. Не витримуючи його, росіяни змушені були тікати, поспіхом завантаживши залишки гарнізону в два швидкісні катери й залишивши за собою пожежу й вибухи. За інформацією ОК «Південь», завершуючи екстрену евакуацію особового складу, вони знищували військову техніку, документацію та майно. Імовірно здійснено мінування місцевості, причалу та навколишніх вод біля острова.

За уточненими даними, внаслідок наших ракетно-артилерійських ударів знищено зенітно-ракетний комплекс «Тор», один з маломірних катерів, причіп, що містив дизель-генератор, радіолокаційну станцію та польовий склад боєприпасів. А самі росіяни при відступі підірвали транспортно-зарядну машину до ЗРК «Тор», реактивну систему залпового вогню «Торнадо-Г» та над морем втратили гелікоптер Ка-52.

Для прикриття втечі залишків гарнізону противник виконав понад 20 вильотів авіації з Криму. Один з винищувачів-бомбардувальників випустив по Одещині дві крилатих ракети Х-31, які влучили в сільськогосподарські площі Білгород-Дністровського району.

Тоді обійшлось без руйнувань та втрат. А минулої ночі ворог вчинив новий воєнний злочин – ракетний удар по курортному селищу Сергіївка, влучивши в багатоповерхівку та дві бази відпочинку. Внаслідок цієї атаки, за даними на середину сьогоднішнього дня, загинули 20 людей, 38 – постраждали. Українці сприйняли це як помсту оскаженілого ворога за Зміїний.

Військові також повідомляють, що операція триває, забезпечення контролю над островом потребує ретельної перевірки та виключення провокацій. Сили оборони моніторять ситуацію. Остаточні втрати противника уточнюються.

Нагадаємо також: у російському міністерстві оборони втечу своїх військових з українського острова одразу поспішили представити як «жест доброї волі» країни-агресорки (якось так намагалися пояснити і відступ російських військ від Києва і загалом з півночі України). Ні сприймати, ні коментувати це твердження всерйоз сенсу немає, тож українські соцмережі вибухнули хвилею мемів і щирих побажань, аби подібні «жести доброї волі» були вчинені росіянами на всіх тимчасово окупованих українських територіях. І якнайскоріше.

«Безперечно, головне слово сьогодні – «Зміїний». Мабуть, так само багато говорили про Зміїний тільки в той день, коли туди прибув російський корабель. Потім і корабель відбув – назавжди, а тепер і острів знову вільний, – сказав у своєму вчорашньому відеозверненні Президент України Володимир Зеленський, подякувавши Головному управлінню розвідки, бійцям «Альфи», вдячний нашим артилеристам, пілотам армійської авіації та Повітряних сил, командуванню «Олександрія».

«Острів Зміїний – це стратегічний пункт, і його звільнення суттєво змінює ситуацію в Чорному морі. Це ще не гарантує безпеку, це ще не гарантує, що ворог не повернеться, але вже значно обмежує дії окупантів. Крок за кроком ми витіснимо їх з нашого моря, з нашої землі, за нашого неба», – заявив Володимир Зеленський.

А Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний зазначив: «Не витримавши вогню наших артилерійських, ракетних та авіаційних ударів, окупанти залишили острів Зміїний. Дякую захисникам Одещини, які вжили максимальних заходів для звільнення стратегічно важливої ділянки нашої території. Низький уклін конструкторам та виробникам української самохідної гаубиці “Богдана”, яка відіграла важливу роль у звільненні острова. Подяка іноземним партнерам за надані засоби ураження. Дякую всім, хто допомагає боронити кожний метр української землі і вірить у Збройні Сили України».

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки