23.03.2022

Померла Мадлен Олбрайт – перша жінка, що стала держсекретарем США

Померла Мадлен Олбрайт – перша жінка-держсекретар США, що обіймала цю посаду з 1997 по 2001 рік, за президента Білла Клінтона. Про це повідомляє CNN.

Мадлен Олбрайт народилася в Празі 1937 року. На початок війни перебувала з батьками в Лондоні. Після приходу до влади в Чехословаччині комуністів родина, отримавши політичний притулок, переїхала до США.

Бакалавр політології, Олбрайт вільно володіла, окрім англійської, чеською, російською, французькою мовами, читала польською та сербохорватською. Політичну кар’єру в Демократичній партії розпочала 1972 року. За першої каденції Клінтона була постійною представницею США в ООН, за другої – посіла посаду держсекретаря.

Виступала за розширення НАТО, наполягала на вступі альянсу у війну на Балканах – задля зупинення геноциду й етнічних чисток, прагнула зменшити поширення в світі ядерної зброї.

Її відхід називають відходом епохи.

Відомий український журналіст і аналітик Віталій Портников пише: «Мадлен Олбрайт завжди була серед тих людей, чия політична діяльність надихала й нагадувала, що політика існує заради змін на краще. Її віра у цінності, її почуття гумору, навіть її знамениті брошки – все це було яскраво й професійно, все це дозволяло вірити у перемогу здорового глузду».

Публіцист зазначає, що 23 лютого, за місяць до смерті, вона написала для The New York Times cтаттю, яка тепер виглядає як політичний заповіт:

«Замість того, щоб прокладати шлях Росії до величі, вторгнення в Україну забезпечить ганьбу Путіна, залишить його країну дипломатично ізольованою, економічно скаліченою і стратегічно вразливою перед сильнішим, більш єдиним західним альянсом… Такий акт агресії майже напевно змусить НАТО значно зміцнити свій східний фланг і розглянути питання постійного розміщення сил у країнах Балтії, Польщі та Румунії. І це викличе запеклий український збройний опір за сильної підтримки Заходу. Це буде далеко не повторення анексії Росією Криму у 2014 році; це буде сценарій, що нагадує злощасну окупацію Радянським Союзом Афганістану у 1980-х роках».

«Як і завжди, вона все зрозуміла», – резюмує Віталій Портников.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки