12.07.2021 | Социальная сфера

Невиплата заробітної плати: куди звертатися за допомогою

Працівники, що стикаються з невиплатою заробітної плати, часто залишаються сам на сам з проблемою, не знаючи, куди в таких випадках звертатись за допомогою.

В нагоді стануть поради фахівців і – життєві історії з доробку Головного управління Держпраці в Одеській області.

…Якби Петрові Михайловичу коли-небудь сказали, що у нього можуть бути проблеми на роботі, він би ніколи не повірив. Працюючи багато років механіком на одному з підприємств Одеської області, він знав свою справу до дріниць, мав великий досвід. За це в колективі його поважали, та й заробляв непогано, могли всією сім’єю поїхати у відпустку.

Але час іде, і буває, що життя змінюється, і не завжди на краще. На підприємстві теж відбулися зміни. Керівництво почало по-іншому ставитися до оплати праці, і п’ятнадцятьом працівникам заборгувало з виплатою заробітної плати. Що робити? Дома сім’я, яку потрібно забезпечувати, а грошей немає. Ті, що відкладали на відпустку, стрімко розтанули. Як бути в такій ситуації?

Допомогу несподівано надала дружина. Вона працює на швейній фабриці, і півроку назад до них на підприємство завітали інспектори праці. І не з перевіркою, а просто для консультації. Надали роз’яснення щодо необхідності легалізації праці, наголосили, що затримка заробітної плати э порушенням закону. Надали інформаційні буклети та номери телефонів — про всяк випадок. Звертайтесь, мовляв, не соромтесь, завжди готові допомогти. От і чоловіку настав час скористатися порадою.

Петро Михайлович разом із колегами по роботі, яким заборгували заробітну плату, зателефонував на урядову «гарячу лінію» за номером 15-45, звідки їх звернення надійшло інспекторам для вирішення проблеми.

Інспектори праці управління з питань праці Головного управління Держпраці в Одеській області відреагували на звернення дуже швидко, уже за кілька днів відвідавши підприємство. До слова, воно має відношення до високого ступеня ризику, і не виплачувати зарплату людям, які працюють в умовах підвищеної небезпеки, незаконно. Про це інспектори на зустрічі нагадали керівництву.

Під час перевірки з питань додержання законодавств про працю на підприємстві було виявлено заборгованість із виплати заробітної плати перед 15 працівниками на суму 157,7 тис. грн. А головний її результат – борг перед працівниками сплачено повністю.

Прес-служба Головного управління Держпраці в Одеській області.

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки