08.09.2017 | Общество

NEXT як свято кіно для дітей: в Одесі вчетверте проходить міжнародний дитячий кінофестиваль (фото)

В Арт-центрі імені Віри Холодної на території Одеської кіностудії сьогодні урочисто відкрився четвертий міжнародний дитячий кінофестиваль NEXT.

Фестиваль вітає голова Державного агентства з питань кіно Пилип Іллєнко

Фестиваль вітає голова Державного агентства з питань кіно Пилип Іллєнко

Колеги: дитяче і доросле журі фестивалю

Колеги: дитяче і доросле журі фестивалю

Голова професійного журі Віктор Андрієнко

Голова професійного журі Віктор Андрієнко

Письменниця,  лауреат Державної премії ім. Лесі Українки Наталя Гузєєва

Письменниця, лауреат Державної премії ім. Лесі Українки Наталя Гузєєва

Майстер-клас в Музеї кіно

Майстер-клас в Музеї кіно

Гостями церемонії були юні учні кіношкіл з різних міст України ─ Полтави, Хмельницького, Запоріжжя, Кропивницького, Чернігова, Одеси, а також ті, хто зараз відпочиває в дитячому центрі «Молода гвардія» в Одесі.

З Днем українського кіно, який відзначається в першу суботу вересня, привітав з екрану учасників і гостей фестивалю голова Державного агентства з питань кіно Пилип Іллєнко.

В своїй промові серед фільмів, прем’єри яких незабаром відбудуться, він назвав, зокрема, перший український фільм-фентезі «Сторожова застава». «Дивіться українське», - закликав очільник Держкіно. До речі, каскадер-постановник, який знімався у «Сторожовій заставі» – Павло Авілов – входить до складу професійного (дорослого) журі ІV МДКФ NEXT (традиційно на фестивалі працює як доросле, так і дитяче журі) .

Професійне журі очолює продюсер, режисер, сценарист, актор Віктор Андрієнко. Звертаючись до присутніх в залі Арт-центру Одеської кіностудії, він також висловив впевненість, що українське кіно взагалі і дитяче зокрема «піднімаються з колін».

Від часу свого заснування NEXT вже зайняв окрему нішу серед дитячих кінофестивалів, які проводяться в Україні. В конкурсному форумі ігрового, документального та анімаційного кіно для дітей та підлітків беруть участь не тільки професійні роботи вітчизняних і зарубіжних режисерів, але й аматорські стрічки. В тому числі відзняті маленькими українцями з діаспори (ці фільми виділено в окрему номінацію NEXT-2017).

Також в програмі фестивалю – покази національних та зарубіжних кінокартин та мультфільмів, в тому числі ретроспективні. Для дітей та підлітків, які хочуть пов'язати своє майбутнє з кіно, провадять майстер-класи й творчі майстерні, творчі зустрічі з відомими кінематографістами тощо.

Дитячий кінофестиваль NEXT вперше відбувся в Одесі взимку 2016 року. Тоді переможцем доросле журі назвало фільм датського режисера Карстена Рудольфа «Сімейство Крістмас» (The Christmas Family). Натомість дитяче журі кінофесту зупинило вибір на українському сімейному мюзиклі «Трубач» Анатолія Матешка.

Переможцем III Міжнародного дитячого кінофестивалю NEXT у грудні 2016 року професійне журі визнало стрічку «Задача», зняту дітьми під керівництвом актора та режисера Карена Петікяна. Тоді ж окремої фестивальної нагороди був удостоєний всеукраїнський проект «Жовтий автобус», в рамках якого були зняті і представлені фільми дітей із зони АТО. Було відзначено і почесного гостя фестивалю — художника та режисера-мультиплікатора, народного артиста України Давида Черкаського.

Детальніше про фестиваль читайте тут.

Фото Євгена Волокіна.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

ОДУВС
Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки