08.10.2024

Балістика і «шахеди»: вночі на Одещині збито 10 ворожих безпілотників

Напередодні ввечері та протягом ночі російські агресори вкотре тероризували Одещину, завдавши ударів двома балістичними ракетами «Іскандер-М» із тимчасово окупованого Криму, а також 19-ма ударними БпЛА із Приморсько-Ахтарська (РФ).

✔️Ціллю для балістики ворог обрав одеську портову інфраструктуру: ракета влучила у цивільне судно «OPTIMA» під прапором Палау, яке лише вчора зайшло для завантаження і за кілька годин стало мішенню агресорів.

Як повідомив голова Одеської обласної державної (військової) адміністрації Олег Кіпер, внаслідок цієї атаки загинув 60-річний українець, працівник приватної компанії, що обробляє вантажі. Ще п'ятеро людей постраждали, всі вони – іноземні громадяни. Четверо у стані середнього ступеню важкості, один – легкого.

За останні декілька днів це вже друга атака на цивільне судно у портах Одещини. Як раніше повідомлялося, у ніч на 6 жовтня через ракетно-дронову атаку, вчинену російськими загарбниками, у порту «Південний» був пошкоджений суховантаж «PARESA» під прапором Сент-Кітс і Невіс. На щастя, в цьому випадку ніхто з 15 членів екіпажу, громадян Єгипту та Сирії, не постраждав.

«Це цілеспрямована практика залякування та перешкоджання роботі Українського морського коридору. Таким чином агресор намагається знов зруйнувати судноплавство у Чорному морі та підірвати українські зусилля з гарантування продовольчої безпеки. Наслідком цього може бути тільки зростання нестабільності в чутливих регіонах світу, які залежать від імпорту продовольства, й неспокою в міжнародних відносинах», – так схарактеризував удари росіян по цивільних суднах віцепрем’єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад та територій Олексій Кулеба.


✔️Не обмежившись балістикою, вночі росіяни традиційно вдалися й до атаки ударними безпілотними літальними апаратами.

За інформацією командування Повітряних сил ЗСУ, в результаті протиповітряного бою усі ворожі безпілотники ліквідовано у Одеській, Миколаївській, Дніпропетровській, Вінницькій та Тернопільській областях: 18 збито авіацією, зенітними ракетними підрозділами, мобільними вогневими групами та РЕБ Сил оборони України, ще один ударний БпЛА повернувся в Росію.

✔️ 10 ворожих дронів збито на Одещині. Один безпілотник впав на відкритій території без детонації.

В Одеській обласній військовій адміністрації повідомили, що внаслідок ворожої атаки було пошкоджено 16-поверховий житловий будинок та виробничий комплекс приватного підприємства у Чорноморську. У багатоповерхівці загорілися квартири на четвертому, п'ятому та шостому поверхах. Загальна площа пожежі в будинку склала 100 кв. м, в адміністративно-виробничій будівлі, де було пошкоджено перекриття та стіни, – 50 кв. м. Пожежі оперативно ліквідували рятувальники ДСНС.

На щастя, обійшлося без людських жертв та постраждалих.

✔️Огляд триває, повний перелік руйнувань та пошкоджень встановлюється, повідомили в Одеській обласній прокуратурі. Прокурори та слідчі СБУ вживають всіх можливих та належних заходів для документування воєнних злочинів, вчинених російськими військовослужбовцями.

За процесуального керівництва прокурорів Одеської обласної прокуратури розпочато досудове розслідування за фактами порушення законів та звичаїв війни (ч.ч. 1, 2 ст. 438 КК України).

На фото Одеської ОВА – пошкоджений внаслідок ворожої атаки будинок у Чорноморську.

Інформагентство «Вікна-Одеса»

Реклама альбомов 300
Оцифровка пленки